H. Cornelis van Wijk

  1. Cornelis van Wijk bij Duurstede

In 1548 werd in Wijk bij Duurstede een jongen geboren die wereldwijd bekendheid zou krijgen als een van de Martelaren van Gorcum, die in 1572 op 9 juli in Brielle werden vermoord. Gemarteld en gedood omdat ze het katholieke geloof niet wilden afzweren. Het minieme informatiebordje hierover in Wijk bij Duurstede was door weer en wind vergaan. Het hing bij de ingang van stiltetuin De Kloosterhof naast Klooster Leuterstraat 37. Vanuit Brielle kreeg de parochie echter als vervanging een mooie historische afbeelding van deze Wijkse jongen. Deze is op zondag 5 juli 2020 bevestigd.

Wie was Cornelis?

Cornelis was heel eenvoudig, geen geleerde. Hij had geen hoge positie en geen leidinggevende functie. Hij was geen priester, maar als lekenbroeder lid van de orde van de minderbroeders franciscanen. Die volgen het voorbeeld van Franciscus van Assisi. Bij de franciscanen stond Cornelis bekend om zijn simpele gehoorzaamheid. Zo zei de gardiaan (overste) van het minderbroederklooster in ‘s-Hertogenbosch eens tegen hem: “Broeder Cornelis, je moet naar Utrecht gaan”. Waarop broeder Cornelis zei: “Ik sta klaar” en zonder verder op een boodschap te wachten naar Utrecht wandelde. In Utrecht wist hij niet anders te zeggen dan: “Mijn gardiaan heeft mij opgedragen naar Utrecht te gaan”. De gardiaan in Utrecht was ontroerd door zoveel eenvoud, maar stuurde hem toch maar weer terug naar ‘s-Hertogenbosch om zijn boodschap te halen.

Patroonheilige voor eenvoudige mensen

Er is nog een uitspraak van Cornelis opgetekend die zijn eenvoud weerspiegelt. Eenmaal gevangen genomen in 1572 werd geprobeerd hem afvallig te maken van het katholieke geloof. Als de gevangenen zeiden dat ze het katholieke geloof niet meer aanhingen, werden ze vrijgelaten. Sommigen kozen die uitweg, maar Cornelis hield stand. Zijn weerwoord tegen de ondervragers was: “Ik geloof alles wat mijn gardiaan gelooft, want de gardiaan gelooft wat de heilige Kerk gelooft”.

Om zijn eenvoud zou je in Cornelis een patroonheilige voor de eenvoudige mensen kunnen zien.

Meer: www.stucom.nl/document/0461.pdf.

Nationale Bedevaart

Jaarlijks komen de Nederlandse bisschoppen rond de kerkelijke feestdag van de Martelaren van Gorcum, 9 juli, met honderden andere bedevaartgangers naar Brielle om hen te gedenken. Zie www.martelarenvangorcum.nl.

Relikwie

In de altaarsteen van de r.-k. kerk te Wijk bij Duurstede worden relikwieën van de Heilige Martelaren van Gorcum bewaard.

Stripboek en oecumene

In het stripboek “Een tijdelijke dood” (dat gaat over de Martelaren van Gorcum) schrijft bisschop Van Luyn van Rotterdam: “Stonden in die jaren christenen tegenover christenen, nu roept hun trouw ons op, zowel katholieken als protestanten, samen tegenover een wereldse samenleving metterdaad te getuigen van ons gemeenschappelijk geloof in Jezus Christus en zijn boodschap van vrede en gerechtigheid.” Protestanten in Wijk bij Duurstede werden in de tijd dat Cornelis leefde ook vervolgd. In de bestuursbesluiten van de magistraat van Wijk in 1569 is sprake van ‘een opgepakte ketter’, de “linnenwever Dieric Cornelisz, bijgenaamd Sladoot”. Bron

Cornelis van Wijkzaal

Achter de muur waarop de afbeelding van Cornelis is aangebracht zit een zaal die naar Cornelis werd genoemd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *