Wat deden de zusters?

afb19 schrijvende zuster, gebedenboeken kopieërenDe belangrijkste taak van de zusters in het Maria Magdalenaklooster in Wijk bij Duurstede was te bidden. Ze studeerden Latijn om de koordiensten naar behoren te kunnen zingen. Ze hadden hun eigen kloosterkerk en maakten ook gebedenboeken.

De gebedsdiensten in kloosters bestaan vooral uit psalmgebed. De gemoedstoestanden van een mens komen voor in de psalmen, zoals vertwijfeling, droefheid, blijdschap, vertrouwen en boosheid.

De psalmen staan in de Bijbel. Zie verschillende vertalingen op

http://www.biblija.net/biblija.cgi.

 

 

afb20 hele kapel, van bovenDominicanessen

Het volgende filmpje geeft een indruk van een dominicanessenklooster zoals we dat in de 15e en 16e eeuw hadden in Wijk bij Duurstede. U ziet en hoort hier een kloostergemeenschap die gesticht is door de Franse dominicanes Odile Dupont-Caillard, zuster Marie:

afb21 koorgebed close

Kloosterweekend

Kloosters zijn in onze maatschappij een plek voor allerlei mensen die even op zoek zijn naar rust, stilte en bezinning; om tot jezelf te komen en tot de bron van je bestaan. Onze parochie organiseert jaarlijks kloosterweekends. Lees http://www.pj23.nl/info.php?id=66.

 

 

 

 

afb22 getijdenboek

Gebedenboek

Met het Klein Getijdenboek voor de leken kunt u ook zelf getijden bidden. Het is te koop.
De uitgebreide versie van dit gebedenboek is hier te zien en hier te koop.

Meer: www.getijden.nl

 

 

Nieuwe gemeenschappen in de Kerk

Meer kloosterzang van een nieuwe gemeenschap:

http://www.youtube.com/watch?v=B9FlGTEU7OM&feature=related

Nieuwe gemeenschappen en bewegingen worden gesticht om antwoord te geven op de nieuwe uitdagingen van deze tijd. Voor een overzicht:

www.stucom.nl/bewegingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *