Heilig Hart verering

afb05_H.Hartbeeld_famDit beeld wordt een Heilig Hart beeld genoemd. Heel veel rooms-katholieke gezinnen hadden vroeger zo’n beeld in huis.

Margaretha-Maria Alacoque (Frankrijk, 1647 – 1690) ontving op 16 juni 1675 een visioen, waarin haar verklaard werd dat voortaan op vrijdag na het octaaf van Sacramentsdag een feestdag ter ere van het Heilig Hart van Jezus zou dienen te worden ingesteld. De Heilig Hart-verering werd in 1856 door paus Pius IX officieel goedgekeurd.

Op het feest van het Heilig Hart van Jezus wordt in alle katholieke kerken ook deze tekst gelezen: Matteüs 11 vers 28 t/m 30: ‘Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven. Neem mijn juk op je en leer van mij, want ik ben zachtmoedig en nederig van hart. Dan zullen jullie werkelijk rust vinden, want mijn juk is zacht en mijn last is licht.’

Ook 1 Johannes 4,7-16 wordt bij dat feest gelezen: ‘… , laten wij elkaar liefhebben, want de liefde komt uit God voort… we hebben zelf gezien waarvan we nu getuigen: dat de Vader zijn Zoon gezonden heeft  als redder van de wereld.’

(Nieuwe Bijbelvertaling 2004)

Paus Benedictus XV verklaarde Margaretha-Maria Alacoque heilig op 13 mei 1920. Vanwege de verschijningen aan Margaretha-Maria Alacoque werd de Onze Lieve Vrouwe-kerk in Paray-le-Monial verheven tot basiliek, welke tegenwoordig nog steeds een belangrijk bedevaartsoord is. Ook vanuit Wijk bij Duurstede gaan daar mensen heen. Gemeenschap Emmanuel Nederland organiseert soms pelgrimsreizen en conferenties in Paray-le-Monial (zie http://www.emmanuelnederland.nl/).

 

afb18 ParayLeMonialBasilique
Paray-le-Monial is een stad tussen Parijs en Lyon en een belangrijk bedevaartsoord.

Ook in de katholieke kerk in Wijk bij Duurstede leefde de H. Hartverering. Aan de oostzijde van de kerk zit een gebrandschilderd raam waarin de verschijning van Jezus aan Margaretha-Maria Alacoque staat afgebeeld. Als u in de kerk bent ziet u dit raam boven de ingang van de dagkapel. Daar was de plaats waar het heilige hart van Jezus, een hart vol liefde voor alle mensen, speciaal vereerd werd. Eind jaren zeventig van de 20e eeuw kwam op deze plaats een orgel te staan met een hoge houten ombouw. Dat orgel staat er nu (2011) nog. Het komt uit de kapel van het Sint Antoniusziekenhuis te Utrecht. (Dat ziekenhuis is naar Nieuwegein verhuisd.)

Nu nog steeds staat er een H. Hartbeeld rechts van de ingang van de dagkapel.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *