Category Archives: Laatste nieuws

Goed nieuws naar Dorestad

afb01 kale plek rechts vd bank komt verwijzing wilibrord-bonifatiusWillibrord, Bonifatius e.a. kwamen uit Engeland de Rijn opvaren en gingen bij Dorestad aan land. Ze brachten het goede nieuws van Jezus Christus. Ze hebben hier de fundamenten gelegd voor een geloofsgemeenschap die al meer dan 1300 jaar het geloof in Christus doorgeeft en richtinggevend is geweest voor de ontwikkeling van Nederland.

 

Continue reading… →

Rivierbedding

Onder deze hof ligt de oude rivierbedding van de Rijn, toen deze nog breed was en de Lek onbeduidend. De Kromme Rijn is afgedamd in 1122.

Kruis

afb07_P8113522_UITSNEDE_bank-kruis-bank

P8113516_Hele_kruis__kl_formaat_UITSNEP8113517-kl_formaat

Hier staat sinds 11 augustus 2011 een groot houten kruis met de tekst ‘Komt allen tot Mij’. Dit kruis is hier geplaatst door alle kerken van Wijk bij Duurstede gezamenlijk

Continue reading… →

en van de 20e en 21e eeuw

In de 20e eeuw begon de toenadering en verzoening tussen katholieken en protestanten. In de jaren zestig kwam er een wederzijdse dooperkenning en in 1999 een gezamenlijke verklaring over wat in de 16e eeuw een kernpunt was in het conflict: de vraag of we in de hemel komen door geloof in Jezus of door goede werken. Daarover is nu officieel geen verschil van mening meer.
Zie de ‘Gemeenschappelijke verklaring over de rechtvaardigingsleer’, document 0304 op www.stucom.nl.

Wat oecumene betreft is er nog wel een weg te gaan. Er zijn nog veel misverstanden, moeilijkheden en verschillen van inzicht te overwinnen door gebed, studie, gesprek en – in dat alles – het werk van de heilige Geest.

Een bijzonder moment in de toenadering hier in Wijk bij Duurstede was een gezamenlijke pinksterviering op zondagmiddag 12 juni 2011, met meer dan zeshonderd mensen op de Markt en medewerking van alle kerken

foto202__Pinksterviering_met_torenfoto201_pinksterviering_Markt_2011__INB3225publiek

Meer foto’s: http://www.mijnalbum.nl/Album=PIFDRID4 en http://www.reclamefotografen.nl/pinksterviering/

 

Die viering was ‘overrompelend mooi’, zei een van de bezoeksters. De geluidsopname van die pinksterviering kunt u hier horen:

foto203_pinksterviering_Markt_2011_met_pomp

foto204__Pinksterviering_briefjes_in_schaal_leggen
 

 

 

 

Tijdens de viering kon ieder een gebed op een geel briefje schrijven en op deze schaal leggen. Zo kunt u nu met een gebaar en een eigen gebed uw eigen zorgen, last of vragen neerleggen aan de voet van het kruis in de Kloosterhof.

Heilig Hart Beeld

afb04heilighart
Helemaal aan de andere kant van de hof ziet u aan de muur een beeld

Heilig Hart beeld

Dit is een beeld van de verrezen Heer Jezus. Opvallend is dat zijn hart zichtbaar is. Dat drukt uit dat de liefde van Jezus uitgaat naar alle mensen. Wij mogen zijn liefde ontvangen en samen met Hem alle mensen liefhebben. Zoals de op het kruis aangehaalde tekst al zegt is Jezus’ hart zachtmoedig en nederig.

afb11_h.hartbeeldbank_IMG_0402_webkl

Heilig Hart verering

afb05_H.Hartbeeld_famDit beeld wordt een Heilig Hart beeld genoemd. Heel veel rooms-katholieke gezinnen hadden vroeger zo’n beeld in huis.

Margaretha-Maria Alacoque (Frankrijk, 1647 – 1690) ontving op 16 juni 1675 een visioen, waarin haar verklaard werd dat voortaan op vrijdag na het octaaf van Sacramentsdag een feestdag ter ere van het Heilig Hart van Jezus zou dienen te worden ingesteld. De Heilig Hart-verering werd in 1856 door paus Pius IX officieel goedgekeurd.

Op het feest van het Heilig Hart van Jezus wordt in alle katholieke kerken ook deze tekst gelezen: Matteüs 11 vers 28 t/m 30: ‘Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven. Neem mijn juk op je en leer van mij, want ik ben zachtmoedig en nederig van hart. Dan zullen jullie werkelijk rust vinden, want mijn juk is zacht en mijn last is licht.’

Ook 1 Johannes 4,7-16 wordt bij dat feest gelezen: ‘… , laten wij elkaar liefhebben, want de liefde komt uit God voort… we hebben zelf gezien waarvan we nu getuigen: dat de Vader zijn Zoon gezonden heeft  als redder van de wereld.’

(Nieuwe Bijbelvertaling 2004)

Paus Benedictus XV verklaarde Margaretha-Maria Alacoque heilig op 13 mei 1920. Vanwege de verschijningen aan Margaretha-Maria Alacoque werd de Onze Lieve Vrouwe-kerk in Paray-le-Monial verheven tot basiliek, welke tegenwoordig nog steeds een belangrijk bedevaartsoord is. Ook vanuit Wijk bij Duurstede gaan daar mensen heen. Gemeenschap Emmanuel Nederland organiseert soms pelgrimsreizen en conferenties in Paray-le-Monial (zie http://www.emmanuelnederland.nl/).

 

afb18 ParayLeMonialBasilique
Paray-le-Monial is een stad tussen Parijs en Lyon en een belangrijk bedevaartsoord.

Ook in de katholieke kerk in Wijk bij Duurstede leefde de H. Hartverering. Aan de oostzijde van de kerk zit een gebrandschilderd raam waarin de verschijning van Jezus aan Margaretha-Maria Alacoque staat afgebeeld. Als u in de kerk bent ziet u dit raam boven de ingang van de dagkapel. Daar was de plaats waar het heilige hart van Jezus, een hart vol liefde voor alle mensen, speciaal vereerd werd. Eind jaren zeventig van de 20e eeuw kwam op deze plaats een orgel te staan met een hoge houten ombouw. Dat orgel staat er nu (2011) nog. Het komt uit de kapel van het Sint Antoniusziekenhuis te Utrecht. (Dat ziekenhuis is naar Nieuwegein verhuisd.)

Nu nog steeds staat er een H. Hartbeeld rechts van de ingang van de dagkapel.

 

Hemelboom

afb06close_Hemelboom_met_bank_er_omMiddenin de kloosterhof staat een boom en een bank er om heen. Deze boom is een hemelboom die verwijst naar de hemel en wel 25 meter hoog kan worden. Deze boom is geplant op 11-11-2010 (feest van Sint Maarten) en geschonken door het platform Wijk bij Duurzaam en Stichting Nu en Later. Platform Wijk bij Duurzaam en Stichting Nu en Later streefden er al enkele jaren naar om Wijk bij Duurstede een duurzame gemeente te maken. Dit doen zij nog steeds bijvoorbeeld door de Dag van Nu en later te organiseren en in samenwerking met de Vereniging Natuur en Milieu mee te werken aan de organisatie van de Boomplantdag. Daarnaast worden er nog vele andere projecten met bijvoorbeeld scholen en duurzaam bouwen georganiseerd.

De Bijbel inspireert ons tot actieve inzet voor een goed beheer van de natuur en tot ontwikkeling van de samenleving.

In Genesis 1,26-31 staat:

God zei: ‘Laten wij mensen maken die ons evenbeeld zijn, die op ons lijken; zij moeten heerschappij voeren over de vissen van de zee en de vogels van de hemel, over het vee, over de hele aarde en over alles wat daarop rondkruipt.’

God schiep de mens als zijn evenbeeld, als evenbeeld van God schiep hij hem, mannelijk en vrouwelijk schiep hij de mensen.

Hij zegende hen en zei tegen hen: ‘Wees vruchtbaar en word talrijk, bevolk de aarde en breng haar onder je gezag: heers over de vissen van de zee, over de vogels van de hemel en over alle dieren die op de aarde rondkruipen.’

Ook zei God: ‘Hierbij geef ik jullie alle zaaddragende planten en alle vruchtbomen op de aarde; dat zal jullie voedsel zijn.

Aan de dieren die in het wild leven, aan de vogels van de hemel en aan de levende wezens die op de aarde rondkruipen, geef ik de groene planten tot voedsel.’ En zo gebeurde het.

God keek naar alles wat hij had gemaakt en zag dat het zeer goed was.

De profeet Jeremia herhaalt deze levenstaken als hij schrijft:

‘Dit zegt de HEER van de hemelse machten, de God van Israël, tegen de ballingen die hij vanuit Jeruzalem naar Babel heeft laten voeren: Bouw huizen en ga daarin wonen, leg tuinen aan en eet van de opbrengst, ga huwelijken aan en verwek zonen en dochters, zoek vrouwen voor je zonen en huw je dochters uit, zodat zij zonen en dochters baren. Jullie moeten in aantal toenemen, niet afnemen. Bid tot de HEER voor de stad waarheen ik jullie weggevoerd heb en zet je in voor haar bloei, want de bloei van de stad is ook jullie bloei.’

(Jeremia 29,4-7)

H. Cornelis van Wijk

  1. Cornelis van Wijk bij Duurstede

In 1548 werd in Wijk bij Duurstede een jongen geboren die wereldwijd bekendheid zou krijgen als een van de Martelaren van Gorcum, die in 1572 op 9 juli in Brielle werden vermoord. Gemarteld en gedood omdat ze het katholieke geloof niet wilden afzweren. Het minieme informatiebordje hierover in Wijk bij Duurstede was door weer en wind vergaan. Het hing bij de ingang van stiltetuin De Kloosterhof naast Klooster Leuterstraat 37. Vanuit Brielle kreeg de parochie echter als vervanging een mooie historische afbeelding van deze Wijkse jongen. Deze is op zondag 5 juli 2020 bevestigd.

Wie was Cornelis?

Cornelis was heel eenvoudig, geen geleerde. Hij had geen hoge positie en geen leidinggevende functie. Hij was geen priester, maar als lekenbroeder lid van de orde van de minderbroeders franciscanen. Die volgen het voorbeeld van Franciscus van Assisi. Bij de franciscanen stond Cornelis bekend om zijn simpele gehoorzaamheid. Zo zei de gardiaan (overste) van het minderbroederklooster in ‘s-Hertogenbosch eens tegen hem: “Broeder Cornelis, je moet naar Utrecht gaan”. Waarop broeder Cornelis zei: “Ik sta klaar” en zonder verder op een boodschap te wachten naar Utrecht wandelde. In Utrecht wist hij niet anders te zeggen dan: “Mijn gardiaan heeft mij opgedragen naar Utrecht te gaan”. De gardiaan in Utrecht was ontroerd door zoveel eenvoud, maar stuurde hem toch maar weer terug naar ‘s-Hertogenbosch om zijn boodschap te halen.

Patroonheilige voor eenvoudige mensen

Er is nog een uitspraak van Cornelis opgetekend die zijn eenvoud weerspiegelt. Eenmaal gevangen genomen in 1572 werd geprobeerd hem afvallig te maken van het katholieke geloof. Als de gevangenen zeiden dat ze het katholieke geloof niet meer aanhingen, werden ze vrijgelaten. Sommigen kozen die uitweg, maar Cornelis hield stand. Zijn weerwoord tegen de ondervragers was: “Ik geloof alles wat mijn gardiaan gelooft, want de gardiaan gelooft wat de heilige Kerk gelooft”.

Om zijn eenvoud zou je in Cornelis een patroonheilige voor de eenvoudige mensen kunnen zien.

Meer: www.stucom.nl/document/0461.pdf.

Nationale Bedevaart

Jaarlijks komen de Nederlandse bisschoppen rond de kerkelijke feestdag van de Martelaren van Gorcum, 9 juli, met honderden andere bedevaartgangers naar Brielle om hen te gedenken. Zie www.martelarenvangorcum.nl.

Relikwie

In de altaarsteen van de r.-k. kerk te Wijk bij Duurstede worden relikwieën van de Heilige Martelaren van Gorcum bewaard.

Stripboek en oecumene

In het stripboek “Een tijdelijke dood” (dat gaat over de Martelaren van Gorcum) schrijft bisschop Van Luyn van Rotterdam: “Stonden in die jaren christenen tegenover christenen, nu roept hun trouw ons op, zowel katholieken als protestanten, samen tegenover een wereldse samenleving metterdaad te getuigen van ons gemeenschappelijk geloof in Jezus Christus en zijn boodschap van vrede en gerechtigheid.” Protestanten in Wijk bij Duurstede werden in de tijd dat Cornelis leefde ook vervolgd. In de bestuursbesluiten van de magistraat van Wijk in 1569 is sprake van ‘een opgepakte ketter’, de “linnenwever Dieric Cornelisz, bijgenaamd Sladoot”. Bron

Cornelis van Wijkzaal

Achter de muur waarop de afbeelding van Cornelis is aangebracht zit een zaal die naar Cornelis werd genoemd.