Kruis

afb07_P8113522_UITSNEDE_bank-kruis-bank

P8113516_Hele_kruis__kl_formaat_UITSNEP8113517-kl_formaat

Hier staat sinds 11 augustus 2011 een groot houten kruis met de tekst ‘Komt allen tot Mij’. Dit kruis is hier geplaatst door alle kerken van Wijk bij Duurstede gezamenlijk

Ze stellen daarmee een symbolische daad. Ze getuigen samen dat voor hen allen centraal staat: Jezus Christus die zijn leven voor ons allemaal gaf. Samen geven ze stem aan wat Jezus zegt in Matteüs 11 vers 28 t/m 30: ‘Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven. Neem mijn juk op je en leer van mij, want ik ben zachtmoedig en nederig van hart. Dan zullen jullie werkelijk rust vinden, want mijn juk is zacht en mijn last is licht.’ (Nieuwe Bijbelvertaling 2004) Naar dat zachtmoedige, nederige hart van Jezus staat nog een verwijzing in deze kloosterhof.

Het kruis is van hetzelfde hout als de planken van de zitbanken ernaast: esdoornhout. Zoals de banken je dragen als je er op gaat zitten, zo wil Jezus dragen wie tot Hem komen.
Het kruis hangt iets boven de grond en een beetje schuin voorover.
Daarmee is uitgebeeld dat Jezus heeft gezegd: ‘Wanneer ik van de aarde omhooggeheven word, zal ik iedereen naar mij toe halen’ (Johannes 12,32; vgl. 3,14; 8,28). Een praktisch voordeel van de schuine bevestiging is dat er geen regenwater op de voorkant kan blijven staan.

Het kruis is gemaakt door boomhutbouwer Jan van der Bijl, die ook de banken leverde. De letters zijn aangebracht door Jeannette Kuyer – van Bezooijen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *