Het kerkelijk leven ten tijde van het klooster

Het kerkelijk leven in de eeuwen dat het Maria Magdalenaklooster in Wijk bij Duurstede door zusters werd bewoond, was heel anders dan in de 20e en 21e eeuw.

Aan het einde van de middeleeuwen waren er in het bisdom Utrecht 10.000 priesters voor 600.000 zielen. Voor elke 60 gelovigen dus een priester! Globaal was een op de dertig mannen priester!

Er was geen priesteropleiding en het wijdingsexamen stelde weinig voor. Wat kandidaten vooral aantrok was het financieel voordeel. Zo staat te lezen in Dertienhonderd jaar bisdom Utrecht, een publicatie van het Aartsbisdom Utrecht**.

Het concilie van Trente (1545-1563) besloot de priesteropleiding stevig aan te pakken. De doorvoering van dat concilie in de hele Kerk zou eeuwen vergen*. De scheefgegroeide situatie rond ambt en Eucharistie zou nog eeuwenlang het negatieve beeld bepalen dat de protestantse kerken – onder meer via de Heidelbergse Catechismus (gepubliceerd in 1563) – over de Rooms-katholieke Kerk en haar sacramenten zou doorgegeven.

In de kloosters was de situatie beter, maar dat ze zoveel landerijen hadden begon steeds meer irritatie te geven. Ook het Maria Magdalenaklooster in Wijk bij Duurstede had veel landerijen.

Meer in onderstaande paragraaf ‘Kerkelijk leven aan de vooravond van de Reformatie’.

Kees Slijkerman

29-12-2012

*Uitspraak van Kardinaal Eijk, 12 oktober 2012, Kerkelijke Documentatie 2012/3, pag.11.

**Citaat uit: Dertienhonderd jaar bisdom Utrecht, M.Chr.M. Molenaar, G.A.M. Abbink; uitg. Gooi&Sticht, Baarn, 1995

113-1 113-2 113-3

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *