De bisschop gaat wonen in Wijk bij Duurstede

 

In 1459, toen het Maria Magdalenaklooster al zestig jaar lang in Wijk bij Duurstede een belangrijke rol vervulde, kwam de bisschop van Utrecht in het kasteel van Wijk bij Duurstede wonen. Waarom? Wat  gebeurde er zoal bij hem op het kasteel? Wat weten we over hem?

Hij liet het kasteel verbouwen en versterken en voelde zich in Wijk bij Duurstede veiliger dan in Utrecht. Wat nu nog van zijn kasteel over is, dat is het restant van een groot gebouwencomplex. Waar nu een heel wandelbos is rondom het kasteel, daar stonden toen allemaal gebouwen.

In de kapel van dit kasteel was zevenmaal per dag een gebedsdienst waarin een beroepskoor van twintig clerici zingend het getijdengebed bad.

David van Bourgondië heeft geen positief imago. Een opvolger van hem, Adrianus Kardinaal Simonis zei in 2000 ongeveer dit: “over David van Bourgondië wil ik kort zijn: heilig was hij in ieder geval niet”. Hij zei dit bij de viering van 700 jaar stad Wijk bij Duurstede.

In het boek Dertienhonderd jaar bisdom Utrecht staan wel positieve dingen over hem. Hij was een scherpzinnig en geleerd man. Hij verbeterde de uitoefening van de kerkelijke rechtspraak en zette zich in voor de verbetering van het zedelijk peil van de geestelijkheid. Hij heeft ook Erasmus tot priester gewijd.

art 114 bijlage Tekening kasteel Wbd - David van Bourgondië

Meer informatie in onderstaand citaat uit het boek Dertienhonderd jaar bisdom Utrecht. Ook bovenstaande tekening komt daaruit.

Kees Slijkerman

29-12-2012114-2

114-2

 

 

 

 

 

 

 

114-3

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *