Ikonenmuseum verwerft bijzondere icoon

Door een schenking kwam het Ikonenmuseum in Kampen onlangs in het bezit van een icoon met een zeldzame variant op het thema ‘Oud Testamentische Triniteit’, ofwel de Gastvrijheid van Abraham.

 

Genesis 18 beschrijft het bezoek aan Abraham en Sara van drie mannen die hun de geboorte van een zoon voorzegden. Het gastmaal dat de mannen werd aangeboden wordt gezien als een voorafbeelding van de eucharistie. In de orthodoxe kerk werden de mannen later in de gedaanten van engelen geïnterpreteerd als een verschijning van de Triniteit. Traditioneel worden de drie mannen frontaal afgebeeld aan een gedekte tafel. In veel gevallen zijn Sara en Abraham aan weerszijden aanwezig, zij bereiden samen met een knecht het gastmaal voor de engelen.

 

In de nieuwe verkregen icoon is niet de gangbare compositie gehanteerd, maar één die in de wetenschappelijke literatuur bekend staat als de ‘diagonale variant’. De engelen zitten samen met Abraham en Sara aan tafel en zijn met hen in gesprek. Abraham en Sara dragen beiden een schaal. Een knecht slacht op de voorgrond een kalfje dat bereid zal worden voor de gasten.

 

De icoon is afkomstig uit Rusland en is gedateerd ca. 1800. De verfijnde schildering van de gezichten, de gewaden en de engelenvleugels en de uitwerking van de details in de architectuur geven aan dat de icoon in een zeer goed atelier werd geschilderd.

 

Voor meer informatie: www.ikonenmuseumkampen.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

× Contact per whatsapp?