Vasten doe je niet voor jezelf

Menigeen zal het herkennen: je neemt je het een en ander voor, afvallen, minder eten, stoppen met roken, geen of minder alcohol drinken, om maar een paar dingen te noemen die mensen als vasten zien. Je moet je onthouden van iets dat je leuk of lekker vindt en dat is soms verdomd moeilijk. En het wordt nog moeilijker dan dat vasten, die onthouding, wordt ervaren als dwang en als het doel ervan niet goed zichtbaar is. Vasten is heel moeilijk vol te houden, zei de heilige Augustinus al. Maar hij voegt er iets aan toe: Tenzij je het combineert met het doen van gerechtigheid en met bidden, dan krijgt het vasten vleugels. En de kerkvader waarschuwt ons. Als je alleen vast voor jezelf, moet je het geen vasten noemen, maar gierigheid. De zin van vasten ligt juist in de samenhang met het doen van gerechtigheid en met bidden. Of in de combinatie van soberheid, solidariteit en spiritualiteit zoals de vandaag beginnende Vastenactie het verwoordt. Voor Jezus horen vasten, aalmoezen geven en bidden onlosmakelijk bij elkaar. Alle drie moet je doen met de nodige deemoed en niet om gezien te worden en je erop voor te laten staan.

Vasten doe je om je relatie met God vorm te geven en te verdiepen. Vasten doe je daarom niet alleen voor jezelf. Vasten doe je ook voor anderen, voor een betere relatie met medemensen. Vasten doe je tevens om aan je verantwoordelijkheid voor het voortbestaan van de aarde invulling te geven. Door te vasten voor je zelf, voor anderen en voor de wereld vast je ten diepste voor God.

Wat je uitspaart door te vasten, kun je natuurlijk aan Vastenactie geven. Onze parochie ondersteunt dit jaar de Stichting Kinderhulp Togo van Cécile en Jouke Schat,  het project “de schatten van Togo”. De stichting vraagt hulp voor het behandelen van zieke kinderen. De bedoeling is om zoveel geld in te zamelen dat een jaar lang alle arme kinderen – en bijna iedereen is arm – gezond worden gemaakt en gezond blijven.  Dat zijn er meer dan 3000.

Concreet gaat het o.a. om de volgende acties:

  • Meefinancieren van operaties en andere medische behandelingen via een apart fonds (het Clarafonds);
  • Vaccineren kinderen met sikkelcelanemie
  • Kosten laboratoriumonderzoek opsporing ziektes
  • Jaarlijks lichamelijk onderzoek van dove kinderen en kinderen met een verstandelijke beperking;
  • Bijdrage van schoolgeld voor de 80 armste kinderen

Zie voor verdere informatie ook: www.kinderhulp-togo.nl

Togo is een erg arm land en heeft onze hulp hard nodig.

 

VASTENACTIE GELOOFSGEMEENSCHAP JOHANNES DE DOPER

Klooster Leuterstraat 35, 3961 AX Wijk bij Duurstede

IBAN: NL11RABO0158789148

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

× Contact per whatsapp?