Kluizenaars zijn die er nog?

Kluizenaarshutten
Tallozen werden door deze vorm van navolging gefascineerd. In de bergachtige streken rond Rome vind je op afgelegen plekken vele sporen van hun kluizenaarshutten of -grotten. Zo ontdekte ik op de Monte Soratte, zo’n 50 kilometer ten noorden van Rome eenzaam oprijzend temidden van een uitgestrekt vlak gebied, drie ruïnes van kluizenaarshutten.
De godzoekende mens kan midden in de stadsdrukte in de stilte van zijn hart God vinden, maar veel meer nog, veel radicaler, vond de kluizenaar God op een teruggetrokken plek, weg van de bewoonde wereld. Iets van het verleden of zijn er nu nog kluizenaars?

Door God geraakt
Vorig jaar bracht een bekend Italiaans tijdschrift portretten van drie hedendaagse kluizenaars. De oudste heet Teresa, 76 jaar, al 36 jaar kluizenares. Dan Tadeusz, een in Italië neergestreken Pool. Slechts voor de zondagsmis komt hij de berg af; verder is hij ‘boven’, alleen met de wilde zwijnen, vossen en marters. De derde heet Pietro. Alle drie leven ze in het berggebied in zuidoost Umbrië.
Pietro woont in een opgeknapt, ooit vervallen huisje. In de jaren zeventig was hij een hippie, zwierf de wereld rond en woonde in communes. Op zijn dertigste werd hij opeens door God geraakt, hetgeen zijn leven totaal veranderde. Tien jaar werkte hij daarna op een jongerencamping in Amsterdam. Daar had hij lange vakantieperiodes, waardoor hij overal over zijn pas gevonden geluk kon vertellen. Rond zijn veertigste stopte hij met zwerven en kwam terecht in Umbrië. “Dit is de plaats waar God mij opwachtte. Hier vond ik de plek waar ik mijn verlangen naar eenzaamheid en oneindigheid kon vervullen”, zegt hij. Uren kan hij in dezelfde positie stilzitten, terwijl het hart van binnen brandt.
“In de hippietijd wilden we de wereld veranderen, maar is er veel veranderd? De wereld is eerder slechter geworden.” Met name noemt hij de tegenstelling arm – rijk en de tv-verslaving. “Het oordeel van God over ons zal streng zijn. Er blijft slechts één weg open, die van de bekering. Maar soms twijfel ik eraan of die er zal komen gezien alles wat er gebeurt in het privé-leven en in het publieke leven. Toch, het hart van alles is: geloof, hoop en liefde.”

padre Timoteo o.p.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

× Contact per whatsapp?