Het “Lay Centre”

Vlakbij de St. Jan ligt het Iers College. Eén van de bijgebouwen herbergt het ‘Lay Centre’. Circa tien jonge mensen, voor kortere of langere tijd studerend aan één van de kerkelijke universiteiten van Rome, vinden hier een gezamenlijk thuis. Er is grote behoefte aan dit type huisvesting. Een priester of religieus(/-ze) die in Rome studeert kan terecht in een klooster, maar waar moet een leek naartoe? Sommigen bewonen noodgedwongen een dure kamer. Ook bestaan er instellingen als het Lay Centre waar lekenstudenten onderdak vinden in een spirituele omgeving. Het Centrum zou nog wel meer studenten willen opnemen, maar heeft er geen ruimte voor.

‘Foyer Unitas’
De volledige naam van het huis luidt ‘Lay Centre at Foyer Unitas’, een verwijzing naar de oorsprong van het centrum. Foyer Unitas werd opgericht in het Heilig Jaar 1950. Talloze niet-katholieken bezochten toen Rome. De Franse jezuïet Charles Boyer bedacht om voor hen een informatiecentrum op te richten, ‘Foyer Unitas’, later met gastenverblijf. Voor de be‘vrouw’ing van het centrum trok hij uit Nederland de Vrouwen van Bethanië aan.
Veertig jaar zetten deze vrouwen zich voor het Centrum in. Niet-katholieken overal ter wereld herinneren zich vooral Jozefa Koet en Leideke Galema. Zij verzorgden voor hun gasten rondleidingen in de stad, organiseerden gesprekken, zorgden voor een plaats bij de audiënties, er waren gebedsvieringen… Is het verwonderlijk dat kardinaal Bea en mgr. Willebrands begin jaren zestig aan Foyer Unitas de taak toevertrouwden om de gasten uit andere kerken op te vangen, die waren uitgenodigd als waarnemers bij het Tweede Vaticaans Concilie?

Nederlandse gewoonte
Eind jaren tachtig sloot het gastenverblijf. Leideke en Jozefa konden het vanwege hun leeftijd niet meer bolwerken. Maar dit betekende niet het einde: Twee vaste medewerksters, Donna Orsuto en Riekie van Velzen, wilden de traditie op een nieuwe wijze voortzetten. In 1986 ontstond het Lay Centre, onderkomen voor studenten uit allerlei landen en met diverse religieuze achtergrond. De formule bleek te werken. Katholieke lekenstudenten en jonge mensen uit andere kerken en geloven, die kennis willen maken met de katholieke theologie zoals in Rome gedoceerd, wonen, eten en studeren samen in het Lay Centre in een open en ongedwongen sfeer. Dit jaar wonen er bijvoorbeeld twee moslimstudentes uit Turkije.
Het Lay Centre biedt niet slechts huisvesting. Ieder jaar staat er een aantal lezingen en cursussen op het programma. De voertaal is Engels. Het liturgisch gebed is op katholieke leest geschoeid. Niet-katholieke bewoners kunnen eraan deelnemen. Eén Nederlandse gewoonte is gebleven: ‘s morgens om half elf… koffie! Bewoners, personeel en de toevallige gast nemen plaats rond de keukentafel. Het is verboden over studie of werk te praten, aldus Donna Orsuto; een kostbaar moment om gewone daagse ervaringen uit te wisselen.

padre Timoteo o.p.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

× Contact per whatsapp?