Eenheid van kerken?! Samen eten en bidden!

In het kader van de Week van Gebed kwamen maandagavond 18 januari vertegenwoordigers bij elkaar van vier verschillende kerken uit Wijk bij Duurstede: de Hervormde Gemeente, de Protestantse Gemeente, de Rooms-katholieke Geloofsgemeenschap en de Baptistengemeente.

Het was een avond van zang en gebed en … van lekker eten, een viergangenmenu bereid door vrijwilligers uit de kerken. Ds. Henk Kroese begeleidde de samenzang op een elektrische piano, afgewisseld met een bijbellezing door Marco Petri en een getuigenis van Kees Slijkerman. De vierentwintig aanwezigen hebben ook ervaringen met het christelijk geloof met elkaar gedeeld. 20160118IMG_3486uitsneHeel bijzonder was het dat ze daarin eenheid van kerken mochten ontdekken! Al 100 jaar lang is hiervoor gebeden en naar men zegt nog steeds zonder resultaat? Deze avond was het levende bewijs van het tegendeel!
Het was ‘een avond van verrijking’, zoals Jacob Visser, de voorzitter van de Baptistengemeente, dit benoemde. De avond werd op zijn voorstel afgesloten door elkaar naar een mooi katholiek gebruik met een handdruk de vrede van Christus toe te wensen. En toen was er nog heerlijke koffie en thee.
Twee dagen later organiseerde hetzelfde comité in het kader van deze Week van Gebed een open bijeenkomst. Nu stroomde de dagkapel van de katholieke kerk vol met enthousiaste deelnemers uit vijf verschillende kerken voor een avond van zang en gebed. Jing de Vries, die deze avond presenteerde, maakte een vergelijking met haar eigen gezin. Als moeder geniet zij ervan haar kinderen, die nu allemaal zelfstandig wonen en heel verschillend zijn, soms bij elkaar te zien in harmonie met elkaar. ‘Zo denk ik dat ook God geniet als Hij ons hier zo samen ziet’, zei ze. Er werden dia’s getoond van Wijk bij Duurstede, die inspiratie boden voor gebed. Het organiserend comité kijkt tevreden terug op deze uitbreiding van activiteiten in de Week van Gebed voor de Eenheid van de Christenen.

Eenheid verstevigen
Wereldwijd zal volgend jaar herdacht worden dat 500 jaar geleden de Reformatie begon. Tijdens bovengenoemde kerkenmaaltijd in Wijk bij Duurstede werd voorgelezen uit het voorbereidende document dat de Lutherse Wereldfederatie en de Pauselijke Raad voor de Eenheid van de Christenen samen hebben gemaakt met het oog op die herdenking. Dat document sluit af met vijf manieren om de band van eenheid te verstevigen: ‘Begin steeds bij het perspectief van de eenheid en niet vanuit het gezichtspunt van de verdeeldheid. Laat je transformeren door de ontmoeting met de ander en door het wederzijds getuigenis van het geloof. Houd het doel van zichtbare eenheid voor ogen en werk dat samen uit in concrete stappen. Probeer samen de kracht van het evangelie van Jezus Christus voor onze tijd te herontdekken. Wees samen getuigen van Gods genade in verkondiging en dienst aan de wereld.’ Vijf tips waar ook in Wijk bij Duurstede mee verder gewerkt kan worden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

× Contact per whatsapp?