Christenen in Wijk veelkleurig

Wijk bij Duurstede Bij de ‘kerkenmaaltijd’ in het kader van de Week van Gebed voor de Eenheid van de Christenen waren dit jaar drie bijzondere gasten: Wijkse christenen van de Eritrees-Orthodoxe Kerk. Deze maaltijd is een gezamenlijk initiatief van de Hervormde Gemeente, de R.-K. Geloofsgemeenschap, de Protestantse Gemeente en Baptistengemeente De Haven.

Het was een maaltijd om elkaar beter te leren kennen, een maaltijd voor de eenheid, die dit jaar in de Open Hof plaatsvond. De Eritrees-Orthodoxe deelnemers vertelden tussen de drie gangen van het eenvoudige menu door hoe zij hun geloof beleven. Hun kerk is veel ouder dan de kerk in Nederland. De geboorte van Jezus vieren ze op 7 januari, wanneer gevierd wordt dat de wijzen uit het Oosten Jezus vinden. In de vijf weken daarvoor vasten ze. Bidden doen ze meestal met de schoenen uit, zoals Mozes moest doen bij de brandende braamstruik. Vlees van varkens, en anderen dieren die volgens de wet van Mozes onrein zijn, eten ze niet.

Tijdens de maaltijd werd er gezongen en uit de Bijbel gelezen in het Nederlands en in een van de Eritrese talen. Opvallend was dat de Eritrese die voorlas haar bijbel kuste, voordat ze deze open deed en ging lezen. De letters in haar bijbel lijken ook totaal niet op de letters die we in West- of Oost-Europa gebruiken. Op de vraag waar hun kerk stond was het antwoord: in Rotterdam, Leiden, Utrecht en nog een aantal plaatsen.
Toch komen ze soms ook in Wijk als geloofsgemeenschap samen. Dat bleek de volgende zaterdag, toen een katholieke en een hervormde christen te gast waren bij een van hen. Haar huiskamer stroomde vol met zeker dertig Eritrees-Orthodoxe christenen om het kerstfeest hier te vieren. Onder hen twee priesters en twee priesters in opleiding. Er werd tussen heerlijk eten en drinken door veel gebeden, gezongen en gepreekt. De aanwezigen kwamen uit heel Nederland en kenden elkaar van het dorp in Eritrea waar ze ooit woonden.
Elke gelovige in deze kerk heeft ook een geestelijke vader bij wie hij of zij terecht kan met vragen. De geloofsbeleving van de Eritrees-Orthodoxe Kerk heeft grote overeenkomsten met de Ethiopisch-orthodoxe -, Syrisch-orthodoxe – en Koptische kerken.

In deze week voor de eenheid werd woensdagavond in de dagkapel van de rooms-katholieke kerk samen gebeden en nagedacht over een Bijbeltekst die opriep tot recht doen, trouw en nederigheid. Op de afsluitende zondag 22 januari was er in de Grote Kerk een oecumenische dienst.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

× Contact per whatsapp?