Zaterdag 28 mei 2016: herdenking aankomst Bonifatius in Dorestad in 716

Op zaterdag 28 mei 2016 wordt in Wijk bij Duurstede herdacht dat het 1300 jaar geleden is dat Bonifatius vanuit Engeland in 716 in Dorestad aan land ging. Het was zijn eerste reis naar het vasteland van Europa.

Hij was op dat moment ruim 40 jaar oud, had tot dan toe in Engeland gewoond en daar gewerkt als monnik, leraar, geleerde, diplomaat en priester. Hij werd – iets wat de meeste Nederlanders wel weten – in 754 bij Dokkum vermoord . In die tussentijd van bijna 40 jaar  zou hij uitgroeien tot een van de meest invloedrijke personen in het Europa van de achtste eeuw. Dat hij ook nu nog niet is vergeten, getuigt daarvan.

De Europese betekenis  van Bonifatius begon met die eerste reis naar de havenplaats Dorestad, het huidige Wijk bij Duurstede. Dáár wordt die reis dan ook, op 28 mei, gevierd met onder meer een bijeenkomst in de Grote Kerk aan de Markt. Op die dag verschijnt tevens het boek Bonifatius in Dorestad – De evangeliebrenger van de Lage Landen – 716. Dat boek, onder redactie van Luit van der Tuuk, kent verder bijdragen van bisschop Gerard de Korte, van de dominees Piet de Jong, Rebecca Onderstal en Henk Kroese, van de professoren Paul Post en Anton Vernooij alsmede van Kees Slijkerman, de voorzitter van het comité Bonifatius-Dorestad-1300-jaar. Van der Tuuk is befaamd om zijn eerdere publicaties over de vroege middeleeuwse geschiedenis van Nederland. In zijn bijdrage toont hij aan dat Bonifatius niet alleen met Dokkum maar nog meer met Dorestad en met Utrecht te maken heeft.

Het comité Bonifatius-Dorestad-1300-jaar wil op 28 mei ook een monument onthullen dat een blijvende herinnering vormt aan de komst van Bonifatius naar Dorestad in 716. Museum Dorestad organiseert half juni een speciale tentoonstelling over Bonifatius en zijn betekenis voor Dorestad en voor heel Midden-Nederland.

Meer: www.dorestadonthuld.nl/bonifatius.html

Inlichtingen: bonifatius.dorestad@gmail.com

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

× Contact per whatsapp?