Vlammen op straat

Het Pinksterfeest valt dit jaar op zondag 15 mei. Nog even dus en dan vlamt het weer op de Markt bij de Grote Kerk. Zorg dat je erbij bent. Er zijn zitplaatsen en staanplaatsen. En ben je een zanger? Ga bij het koor staan en doe mee. Maak niet uit wie je bent. Welkom! Ook als je geen Adele bent welkom. Want Pinksteren is het feest dat alle mensen aangaat.

Als een vuur uit de hemel daalde God neer op de apostelen. De vlammen dansten op hun hoofden, ze moesten wel naar buiten, de kerk uit, de straat op. Anders  was de brandweer gekomen. Pinksteren is: vlammen op straat voor God en voor mensen. En de straat is van iedereen. Ja maar, ik ben helemaal niet christelijk. Wacht even. Pinksteren is een straatfeest. De evangelist Lucas noteerde indertijd meteen een hele rij namen van mensen die hij toen op straat zag. Parten, Meden, Elamieten en nog een hele rij van dit soort vreemde namen. Geen idee waar die vandaan kwamen en wat voor taal die spraken. Op het Pinksterfeest is dat geen probleem. Want de Geest spreekt alle talen, als we luisteren naar de vlammende woorden van Petrus. En ook naar elkaar.  Hervormden, Protestanten, Rooms-Katholieken, Baptisten, echte Pinkstermensen. H­et zegt iets, dat Lucas meteen zoveel verschillende namen opschreef. De Geest vlamt de liefde van God erin, soms heftig, vaak warmend en aanstekelijk. De Geest is goed in talen. Alle mensen horen in hun eigen taal: Jezus is redder en koning.  Ook  Parten, Meden en Elamieten en hoe ze verder allemaal ook heten. Ze worden zelfs als eersten genoemd. Met hun kin­derschaar verdrin­gen ze zich inmiddels ook in onze winkels en wijken. We storen ons toch hope­lijk niet aan hen? Zij horen bij Pinksteren.

Geen Pinksteren zonder Parten!

Geen Pinksteren zonder vlammen op straat.

Wil je meedoen met het koor?  Meld je aan. In elk geval: kom naar de Markt. Thema is: God spreekt alle talen,  als we luisteren naar elkaar.

Ds Piet de Jong (peldejong@gmail.com) namens de interkerkelijke stuurgroep

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

× Contact per whatsapp?