Vastenactie 2018

Gaan waar niemand gaat in Zambia

De Vastenactie Krommerijnstreek en de acht geloofsgemeenschappen van de RK Parochie Paus Johannes XXIII hebben besloten het Vastenactie campagneproject Zambia, dat uitgevoerd wordt door de zusters van het Heilig Hart van Jezus en Maria te ondersteunen.

Voor het campagneproject 2018 gaan we naar Mbala, een district (met een gelijknamige stad) in het uiterste noorden van Zambia, aan de grens met Tanzania. Mbala is een van de armste districten van Zambia, met een gemiddeld weekinkomen van 0 tot 6,90 euro per huishouden. De meeste mensen werken als dagloner. De hiv/aids epidemie die dertig jaar geleden uitbrak, heeft de armoede nog verergerd en heeft bovendien grote invloed op de familiestructuren. Ouders overlijden of zijn te zwak om te werken, kinderen blijven

achter of belanden bij hun grootouders. De zusters zetten zich met name in waar de nood het hoogst is. Niet voor niets droeg de stichter van de congregatie, Victor Braun, de zusters op ‘te gaan waar niemand gaat en te doen wat niemand doet’. Vanuit die opdracht gingen de zusters eind jaren ’80 de sloppenwijken in om te zorgen voor de door hiv getroffen families.

Zo ontstond het Households In Distress- programma, dat we dit jaar via de Vastenactie ondersteunen.

Zuster Yvonne Mwalula (40) is hoofd van het HID-programma. Het Mbala-district is een van de armste districten van Zambia. “Ik snap soms niet hoe ze overleven,” zegt zuster Yvonne. “Ze komen bij ons aan de deur om zeep en dekens vragen, ze hebben niets.”

Ruim de helft van de kinderen in het Mbala-district is ondervoed. “De meeste kinderen krijgen maar één maaltijd per dag en sommigen moeten het zelfs doen met maar twee goede maaltijden per week. Bij ons krijgen ze ontbijt en lunch en we betalen hun schoolgeld.” Volwassenen kunnen via het HID-programma workshops volgen om een ambacht te leren. Ze krijgen ook hulp bij het opstarten van hun handeltje. Mensen die zijn geïnfecteerd met hiv, worden verzorgd door vrijwilligers. Als ze zijn opgeknapt, worden ze geholpen om hun leven weer op de rit te krijgen: “Onze hulp geeft mensen hun waardigheid terug,” aldus zuster Yvonne, “We geven ze een klein duwtje in de rug en dan bloeien ze helemaal op”.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

× Contact per whatsapp?