Van 1,5 meter naar ‘gepaste afstand’

In onze samenleving worden de coronamaatregelen vanaf 25 september versoepeld. Zo vervalt de regel om altijd en overal 1,5 meter afstand van anderen te houden.
De overheid heeft wel bepaald dat in gelegenheden waar grote groepen mensen samen komen, zoals een theater, restaurant of bioscoop, mensen een coronatoegangsbewijs moeten kunnen tonen. Ook in onze vieringen vervalt de 1,5 meter afstandsregel per 25 september. Dat hebben de Nederlandse bisschoppen deze week beslist.
Zij bepaalden ook dat het tonen van een coronatoegangsbewijs niet past bij het karakter van een geloofsgemeenschap. Om parochianen toch veilig te kunnen laten samenkomen is wel van groot belang dat zij rekening houden met elkaar en een gepaste afstand tot anderen in acht nemen. Ook goede ventilatie in kerken en parochieruimtes is belangrijk. Lees hier de verklaring van de bisschoppen.

Ons motto: “Geef elkaar de ruimte!”
Wij begrijpen goed dat we in de kerk niet kunnen achterblijven nu in de samenleving de 1,5 meter afstandsregel wordt losgelaten. Tegelijk zijn onze zorgen over het gevaar van Covid-19 nog niet verdwenen, zeker als we met grote groepen mensen bij elkaar komen. We voelen nog steeds een verantwoordelijkheid voor kwetsbare parochianen die willen deelnemen aan het kerkelijk leven, en voor hen die zich niet veilig voelen bij teveel versoepelingen. Om tegemoet te komen aan de zorgen van (kwetsbare) parochianen én het verlangen van velen naar normalisering van ons kerkelijke leven is ons motto vanaf 25 september: “geef elkaar de ruimte!” Houd rekening met elkaar en geef elkaar de ruimte overal waar we elkaar treffen: in vieringen, bij het koffiedrinken, en ook in vergaderingen, bijeenkomsten of koorrepetities.
Voor diegenen die toch nog graag de 1,5 meter afstand willen bewaren zijn banken in de kerk gereserveerd.

Wat verandert er mij als kerkganger?

 • u hoeft vooraf geen zitplaats meer te reserveren of zich te registreren bij binnenkomst in de kerk.
 • het is niet langer verplicht vóór de Communie de handen te reinigen.
 • u krijgt de Communie niet langer met een hostiepincet aangereikt. Degene die de Communie uitreikt is wél verplicht vooraf de handen te reinigen en een gelaatsscherm te dragen.
 • u mag in de liturgie meezingen.

Welke maatregelen blijven nog wel van kracht?

 • de basisregels neemt u in acht. Dus: vaak handen wassen, géén handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog, thuisblijven en testen bij klachten.
 • bij binnenkomst in kerk of pastorie reinigt u de handen.
 • u houdt altijd gepaste afstand van anderen. Voor diegenen die toch nog graag de 1,5 meter afstand willen bewaren zijn banken in de kerk gereserveerd.
 • in de kerk blijft u zoveel mogelijk op uw zitplaats.
 • u kunt de Communie niet op de tong ontvangen; u kunt wel zelf een eigen corporale meenemen.
 • u schudt géén handen bij de vredewens.
 • de collectemandjes worden niet aan elkaar doorgegeven, en de wijwaterbakjes in de kerk blijven nog leeg.
 • parochianen gaan helaas nog niet voor in woord- en communievieringen.

Lees hier de “overige regels ivm corona per 25 september 2021”

Tot slot
De nieuwe maatregelen vanaf 25 september gelden in onze parochies in principe tot 1 november a.s. Rond die datum is er weer een persconferentie van het kabinet.
In de komende tijd kunnen we volgen hoe het met deze versoepelingen gaat, en ook nadenken welke maatregelen evt. nodig zijn in drukbezochte vieringen, zoals Allerzielen en Kerstmis.
Op dit moment zijn we verheugd dat er méér mogelijk wordt in onze liturgie en kerkelijk leven. Dat is goed nieuws aan het begin van een nieuw pastoraal seizoen!
We willen dan ook ieder die in de afgelopen coronatijd een bijdrage geleverd heeft aan de voortgang van ons liturgisch en parochieel leven heel hartelijk danken voor alle inspanningen.
Voor het komend najaar vragen we wederom uw medewerking – of u nu kerkganger, vrijwilliger, bestuurder of koorzanger bent-  zodat we veilig en met vreugde ons geloof kunnen blijven delen.
Parochiebesturen en pastoraal team

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

× Contact per whatsapp?