Wie is Pater W. de Jong

Regelmatig gaat pater W. de Jong (1930) in onze parochie voor. Zo ook op 1e Pinksterdag.

 

In 1930 ben ik in Den Haag geboren als eerste van zes kinderen. Zoals gebruikelijk in die tijd, kreeg ik de voornaam van mijn opa: Wim. Mijn vader was een kleine zelfstandige en dus moest er thuis flink aangepakt worden. In de laatste jaren van de lagere school maakte ik kennis met een missionaris die in Ned. Indië werkte, op Flores, één van de kleine Soenda-eilanden. Hij bracht jongens bijeen die eventueel ook naar de missie wilden gaan. Zo ben ik in 1943 naar het kleinseminarie gebracht van de Paters SVD, een missie-congregatie die werkzaam is in Afrika, Zuid-Amerika en Azië. SVD betekent: Gezelschap van het Goddelijk Woord. Dat wil nog niet zeggen dat ons woord zo goddelijk is…

 

De verdere vorming, te beginnen in 1949, kreeg ik in het noviciaat en het groot seminarie. Op 3 februari 1957 werden we met zijn zessen priester gewijd.

Mijn eerste benoeming bracht mij in Soesterberg waar ik leraar werd op een klein seminarie van de SVD. Twee jaar heeft dat geduurd, toen kon ik naar Afrika, naar Congo waar ik in 1962 aankwam. Mijn droom ging eindelijk in vervulling! En ja, ook daar kwam ik weer voor de klas te staan, van een middelbare school van de missie. Het was een nare tijd met Mobutu als president en dictator.

 

In 1974 hernam de SVD haar missie in Togo, West-Afrika, en daarvoor werden mensen uit Congo gevraagd. En voor de derde keer belandde ik voor de klas. Weer waren de politieke omstandigheden ongunstig met een president die Mobutu als vriend had… Ik ben er tot 1984 gebleven omdat toen mijn vak (wiskunde)  overgenomen kon worden door een afgestudeerde Afrikaanse leraar.

Alls bij elkaar is deze periode in Afrika voor mij een leerzame en rijke ervaring geworden. Ik zou elke priester en bisschop zo’n buitenlands verblijf toewensen want daardoor ga je eigen cultuur en kerk relativeren. Het verruimt je blik op de wereld !

 

Vanaf 1985 ben ik tien jaar pastoor geweest in Doorn-Langbroek. Toen verloor ik een “ootje”, zoals Toon Hermans het formuleerde en werd ik pastor, op freelance basis. Mijn huidige hobby’s zijn Bijbelstudie en fietsen. Voor vragen: william.alafia@planet.nl.

 

Pater W. de Jong

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

× Contact per whatsapp?