Op 4 oktober luidden de klokken.

Afgelopen vrijdag, 4 oktober, luidden de kerkklokken om 14:00.

Waarom dit initiatief?
We weten allemaal dat 4 oktober de feestdag van St. Franciscus van Assisi is.
De Franciscaanse familie herdenkt dit jaar bijzonder het achtste eeuwfeest van de ontmoeting van Franciscus met de sultan van Egypte, Malek Al-Kamil.

Achthonderd jaar geleden ging Franciscus op pelgrimstocht naar het Heilig Land. Het was ten tijde van de kruistochten en te midden van oorlogsgeweld.
In een sterk gebaar van dialoog kwam het in Egypte tot een bijzondere ontmoeting. Twee vreemden ontmoetten elkaar in vrede, met één adem en hartslag voor God. De een was en bleef christen, de ander was en bleef moslim. De ontmoeting heeft een bijzonder effect gehad, in het bijzonder op Franciscus. Hij had geloofsverwantschap gevoeld met een andersgelovige en was onder de indruk door de adhan, de oproep tot gebed die klonk doorheen stad en streek. Kort daarop schreef hij een brief aan de stadsbestuurders en de custoden, waarin hij opriep om elke dag de klokken te luiden of een andere oproep tot gebed te geven. Zodat God met heel het volk over heel de aarde geloofd kan worden.

De Franciscaanse familie Nederland roept iedereen op om op vrijdag 4 oktober om 14.00 uur de klokken te luiden en te bidden voor vrede. Ze sluit hiermee aan bij de internationale oproep van de FranciscanCall4Peace (www.franciscancall4peace.org). Om 14.00 uur, bij het begin van het islamitisch vrijdaggebed, zullen op bijna 500 plekken in binnen- en buitenland de klokken luiden als een oproep tot vrede, verzoening en verbroedering.

St. Francis and the Sultan Icon by Fr. Robert Lenz, OFMVredevolle ontmoeting

In september 1219, midden in de kruistochten, trok Franciscus vanuit het kruisvaarderskamp in Damiette ongewapend de sultan van Egypte tegemoet. Hij wilde met hem spreken! Door Franciscus gastvrij te ontvangen doorbrak moslimsultan Malek Al-Kamil het heersende vijandsbeeld. Te midden van het oorlogsgeweld kwam het tot een vredevolle ontmoeting tussen beide mannen.

Gebed
Ook in onze tijd is er nood aan bruggenbouwers, aan mensen die elkaar de hand reiken. In heel het land hebben op vrijdag 4 oktober om 14.00 uur klokken geluiden. In de deelnemende kerken en kloosters is dan ‘De Lofzang op de allerhoogste God’ gebeden, een gebed van Franciscus van Assisi, gebaseerd op de 99 Schone Namen uit de Islam. In de moskeeën worden deze 99 Schone Namen gebeden en verwijzen imams in hun vrijdagpreek naar de ontmoeting.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

× Contact per whatsapp?