Nieuw magazine over lijden: Waarom toch? Omgaan met kwetsbaarheid en lijden

“Zoveel soorten van verdriet, ik noem ze niet …” Zo begint de dichter Vasalis het gedicht Sotto voce, ‘met zachte stem’. Zo begint ook ‘Waarom toch? Omgaan met kwetsbaarheid en lijden’, het jongste magazine in een reeks rond universele zinvragen in dialoog met het christelijk geloof, dat uitgegeven wordt in opdracht van de Nederlandse en Vlaamse bisschoppen en past in de succesvolle reeks die enkele jaren geleden startte met Opnieuw geboren (over het doopsel), Licht aan de horizon? (over leven na de dood) en Samen door het leven? over relaties en huwelijk. Deze magazines willen universele menselijke ervaringen in gesprek brengen met het christelijk geloof en hanteren daarbij een zeer uitnodigende en frisse stijl.

 

Ieder mensenleven kent de ervaring van lijden dat ons confronteert met onze kwetsbaarheid, eindigheid en afhankelijkheid. Ziekte, aftakeling, psychische pijn, ongevallen, natuurrampen, ze overkomen ons zonder dat we er vat op hebben. In het nieuwe magazine gaat het over dit schuldeloos lijden. Wie kan er betekenis aan geven? Woorden kunnen in deze context gevaarlijk zijn. Ze kunnen het lijden wegmoffelen of proberen te rationaliseren. Ze kunnen vooral de lijdende mens kwetsen. Met omzichtige woorden wil dit magazine over onschuldig lijden spreken. Het doet dit in de intussen gekende uitnodigende taal en stijl.

 

Lijden brengt pijn, verschrikking en depressie. Het behoort tot de grootsheid van de mens dat hij naar zinvolle wegen kan zoeken om met lijden om te gaan en om het lijden van anderen te verlichten. Bekende en minder bekende mensen vertellen hoe zij een deel van die weg gegaan zijn en ondanks het lijden weer nieuw leven zien.

 

Dit alweer bijzonder toegankelijk en eigentijds magazine is duidelijk geen simpel receptenboek. Uit de tientallen getuigenissen, interviews en bijdragen blijkt een authentieke boodschap van geloof, hoop en liefde. Heel sterk klinkt de uitnodiging tot een zorgzaam omgaan met kwetsbaarheid. Ook de uitdaging om door het schuldeloze lijden heen de menselijke waardigheid en de helende kracht van (goddelijke) verbondenheid te blijven zien, wordt heel degelijk uitgewerkt.

 

De bijhorende dvd is speciaal bedoeld voor zieken en voor iedereen die worstelt met zinvragen rond het lijden. Quotes uit de interviews worden afgewisseld met meditatieve beelden. In de “extra’s” vind je uitgebreide excerpten uit de exclusieve interviews met Greet Rouffaer, Manu Keirse, Broeder Stockman, Anselm Grün), Maurice Bellet, Jan Berkhout en frère Emmanuel van Taizé. Het is een herkenbaar, diep-menselijk en troostend verhaal geworden over hoe lijden mensen kan veranderen en soms zelfs doen groeien.

 

“Waarom toch? Omgaan met kwetsbaarheid en lijden”, (red. Ilse Cornu en Johan Van der Vloet), is een uitgave van Halewijn en kost 4 euro.  De geschenkeditie met bijhorende dvd kost 7 euro.

 

Te verkrijgen via SRKK (bestel@rkk.nl).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

× Contact per whatsapp?