Kerken samen van betekenis

Hoe kunnen we als gezamenlijke kerken in Wijk bij Duurstede nog meer van betekenis zijn voor de bevolking van onze stad? Dat was een van de vragen die naar voren kwam in de bijeenkomsten in het kader van de Week van gebed voor de eenheid van de christenen.

‘Recht voor ogen’ was het thema. “Laten we niet te lief voor elkaar zijn,” zei ds. Jan Offringa bij het begin van de gezamenlijke maaltijd op maandagavond 21 januari in het gebouw van Evangeliegemeente De Rivier, “want ook het bespreekbaar maken van onderlinge verschillen versterkt de onderlinge band.” De gesprekken tijdens deze maaltijd waren vooral persoonlijke ontmoetingen die bijdroegen aan de onderlinge relaties. Ook werd er samen gebeden en gezongen onder begeleiding van drie enthousiaste jonge muzikanten. Dat alles maakte deze avond tot een bijzonder geheel. 
De oproep om op woensdag opnieuw samen te komen in de Grote Kerk was niet aan dovemansoren gericht. Vanwege de kou werd deze bijeenkomst verplaatst naar de warme dagkapel van de katholieke kerk. De bijna vijftig deelnemers konden er net in. Ontmoeting en gezelligheid, samenzang en intense momenten van vrij gebed, alsmede de hapjes achteraf, deden ook deze avond smaken naar meer.

In de oecumenische dienst aan het begin van de gebedsweek, op zondag 20 januari in de Grote Kerk, preekte Wim van de Kant, lekenvoorganger van de katholieke parochie. Hij memoreerde dat de bevolking van Wijk bij Duurstede wel eens getypeerd werd als ‘niet in beweging te krijgen’ en de stad zelf als ‘het einde van de wereld’, mede omdat de doorgaande wegen eindigen bij de rivier. “Maar,” zei Van de Kant, “wanneer je je aan het einde van die weg omdraait, dan sta je juist aan het begin van de wereld. Bonifatius is tenslotte ook hier begonnen.” 

In de werkgroep die de bijeenkomsten organiseerde zijn vijf gemeenten vertegenwoordigd: Baptistengemeente De Haven, Evangeliegemeente De Rivier, Hervormde gemeente, Protestantse gemeente en Katholieke geloofsgemeenschap Johannes de Doper. Deze werkgroep gaat de week evalueren en komt ongetwijfeld met nieuwe initiatieven voor volgend jaar. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.