Hoe er gebeden wordt in Wijk bij Duurstede

Afbeeldingsresultaat voor biddenHoe heb je leren bidden? Die vraag werd door verschillende mensen persoonlijk beantwoord tijdens de avond over het christelijk gebed, 5 februari 2015 in het Prinsenhuis naast de katholieke kerk te Wijk bij Duurstede.

 

Voordat pastoraal werkster Laura de Vries haar inleiding gaf, liet ze een aantal aanwezigen vertellen over hun eigen ervaringen. Mensen die eerst alleen met vaste gebeden vertrouwd waren, zoals het Onzevader en het Weesgegroet, leerden op latere leeftijd ook met eigen woorden tot God te bidden. Mensen die jarenlang niet gelovig waren, kwamen tot geloof en gebed in een klooster. Het horen van elkaars ervaringen was op zich al leerzaam en inspirerend.

Je moment met God

Laura de Vries voegde daar wat tips aan toe om je eigen moment met God gestalte te geven. ‘Spreek van tevoren met jezelf af hoeveel tijd je ervoor neemt. Bijvoorbeeld 5 of 20 minuten. Begroet God en wees bij Hem, ook als je even niets te zeggen hebt. Doe zoals je zou doen als je bij een goede vriend of vriendin op bezoek bent. En vraag aan het einde om een zegen bij wat je te doen staat.’ Dat bidden niet alleen bestaat uit vragen om van alles, werd al snel duidelijk. Mensen blijken ook te danken en tegen God te zeggen wat ze in Hem waarderen, voordat ze om zijn hulp vragen voor allerlei situaties en mensen en noden in de wereld. ‘Bidden is een relatie,’ zeiden verschillende aanwezigen. Dat bidden tweerichtingsverkeer is, krijgt voor veel mensen vooral gestalte doordat ze de Bijbel erbij openslaan en ervaren dat God door Bijbelteksten heen persoonlijk tot je kan spreken.

 

Aanbod in vastentijd

Aan het eind van de avond werd een aanbod gepresenteerd van mogelijkheden om in de vastentijd, die begint op Aswoensdag 18 februari, extra tijd te nemen voor gebed. Dat kan met behulp van www.ignatiaansbidden.org en een WhatsApp groep (aanmelden bij geerlingslaura@hotmail.com), met een boekje vol dagmeditaties en door deelname aan een gebedsgroep of de korte gebedsdiensten die vanaf 25 februari  elke woensdag  om 19:30 uur gehouden zullen worden in de dagkapel van de katholieke kerk te Wijk bij Duurstede. Meer: https://johannesdedoper.net/veertigdagentijd-tijd-voor-bezinning-2-2 of  b29@stucom.nl.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

× Contact per whatsapp?