Bisschoppen bereiden zich voor op Jaar van Barmhartigheid

barmDe Nederlandse bisschoppen willen uitgebreid aandacht geven aan het bijzondere Jubeljaar dat paus Franciscus heeft uitgeroepen: het jaar 2016 zal het Jaar van de Barmhartigheid zijn. Dit heeft de paus bekend gemaakt door middel van de bul ‘Misericordiae vultus’: ‘Aangezicht van Barmhartigheid’. Deze bul is nu in het Nederlands vertaald.

Het aangekondigde Heilig Jaar begint op 8 december 2015, het hoogfeest van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria, en sluit af op 20 november 2016, het hoogfeest van Christus Koning. De Nederlandse bisschoppen zullen bij gelegenheid van dit jaar een boekje uitbrengen over het sacrament van boete en verzoening, de biecht, gekoppeld aan het thema Barmhartigheid. Het is bedoeld om de biecht, een in Nederland praktisch vergeten sacrament, uitdrukkelijk onder de aandacht te brengen vanuit bijbels en liturgisch perspectief. De bisschoppen willen allen oproepen dit sacrament te (her)ontdekken en het ook metterdaad te ontvangen

De bul 
De bul van paus Franciscus is een spiritueel document, waarin de paus verschillende Bijbelteksten aanreikt die spreken over de barmhartigheid van God en de barmhartige liefde van Christus. De paus verwijst naar de parabels die gaan over barmhartigheid: het verloren schaap, de verloren munt en de verloren zoon (Lucas 15, 1-32). In deze parabels vinden we de kern van het evangelie en ons geloof, schrijft de paus, omdat ze barmhartigheid laten zien als een kracht die alles overwint, het hart vervult van vreugde en die verzoening brengt door vergeving.
Paus Franciscus hoopt dat iedere christen zich bezint op de geestelijke en lichamelijke werken van barmhartigheid. Hij wijst er in zijn tekst op dat de Heer ons oordeelt naar de mate waarin wij hongerigen gevoed hebben, dorstigen te drinken hebben gegeven, de naakte gekleed hebben, de vreemdeling welkom geheten hebben, zieken genezen hebben, de gevangenen bezocht hebben en de doden begraven hebben.

Lees hier de complete Nederlandse vertaling, door de Nederlandse Bisschoppenconferentie geautoriseerd, van de bul Misericordiae vultus.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

× Contact per whatsapp?