Alle vieringen t/m 31 maart afgelast

Gisteren heeft de rijksoverheid voor het hele land ingrijpende maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het corona-virus tegen te gaan. Zo worden grote bijeenkomsten met meer dan 100 mensen afgelast. Er wordt dringend geadviseerd dat mensen met luchtwegklachten thuis blijven en dat terughoudend wordt omgegaan met het bezoek aan kwetsbare personen en ouderen.

Wij hebben de nieuwsberichten gevolgd. Zoals velen van jullie ook waarschijnlijk gedaan hebben. Inmiddels zijn er ook vanuit het bisdom aangescherpte maatregelen afgekondigd.

Vieringen afgelast

Dat betekent dat we alle vieringen in onze kerken afgelasten in ieder geval tot en met 31 maart a.s. Ook al komen op de meeste plaatsen minder dan 100 personen tegelijk samen. Wij menen dat je ook met een kleinere groep mensen risico’s neemt die we in dit stadium niet kunnen verantwoorden. En ook omdat het veelal de ouderen zijn die onze kerken bezoeken.

Het afgelasten van alle vieringen betekent dus ook dat doordeweekse vieringen met kleine groepen geen doorgang vinden. Dat geldt ook voor vieringen in verzorgingshuizen etc. En ook dat bijzondere vieringen, zoals bijvoorbeeld de ouderenontmoetingsdag in Culemborg, worden afgelast.

Wij adviseren gelovigen, zoals het bisdom voorstelt, om gebruik te maken van de mogelijkheden die radio, TV en internet bieden (zie hiervoor de bijlage). Het lijkt ons een goede zaak als lokale geloofsgemeenschappen hun Mariakapel open houden voor gebed en bezinning.

Uitvaarten

We vinden dat een evt. uitvaartviering wel doorgang moet kunnen vinden. In overleg met de nabestaanden en de betreffende uitvaartondernemer zal gekeken worden wat mogelijk is. Er kunnen in ieder geval niet meer dan 100 mensen een uitvaartviering bijwonen.

Pastorale nabijheid

Het pastorale team wil de verbondenheid met parochianen in deze moeilijke periode behouden. De pastores blijven uiteraard beschikbaar en bereikbaar voor pastorale zorg. Kan er geen bezoek worden gebracht, dan is er altijd contact mogelijk via de telefoon, app en andere digitale wegen. Houd onze website https://pj23.nl in ieder geval in de gaten!

We vragen onze vrijwilligers en parochianen prudent om te gaan met hun parochiële activiteiten en contacten in deze periode zodat zij zichzelf en anderen niet blootstellen aan grote risico’s.

Het (centrale) parochiesecretariaat blijft bemenst en bereikbaar. Wij adviseren dat ook lokale secretariaten (telefonisch) bereikbaar blijven voor vragen en contact.

Tot slot

Al deze maatregelen nemen we met een bezwaard gemoed. Met name voor de parochianen die nog wekelijks naar de kerk komen zal dit zwaar vallen. Maar wij rekenen op ieders begrip.
In deze moeilijke tijd vragen we ieders gebed voor mensen die getroffen zijn door het virus en/of de negatieve gevolgen ervan ondervinden.

Met vriendelijke groet,
namens het pastoraal team en de beide parochiebesturen,

F. Hogenelst, pastoor

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

× Contact per whatsapp?