Bonifatiusjaar begonnen

Wethouder Hans Marchal  van Wijk bij Duurstede heeft op 21 april het Bonifatiusjaar geopend door in de Bonifatiusstraat een informatiebord te onthullen.

Het informatiebord maakt duidelijk dat Bonifatius alles te maken heeft met Wijk bij Duurstede, want daar begon hij in 716 zijn invloedrijke werk op het Europese vasteland. Voor veel mensen zijn Bonifatius en Dorestad namen uit geschiedenisboekjes, omdat er boven de grond niet veel zichtbaar is van het oude Dorestad. Bij de onthulling van het informatiebord vertelde iemand (geboren in 1943) dat hij als tiener nog heeft toegekeken bij de opgravingen, waar zijn vader destijds aan meewerkte. Als er in Wijk bij Duurstede wordt gebouwd, vindt er eerst archeologisch bodemonderzoek plaats. Daarbij zijn van de vroegmiddeleeuwse handelsplaats wel 150.000 palen en tienduizenden andere voorwerpen opgegraven. De beroemdste vondst, “de Fibula van Dorestad”, is op 18 juni 1969 gevonden in de Bonifatiusstraat op de hoek met de Holwerdastraat. Deze met goud en edelstenen uitgevoerde kledingspeld is te bewonderen in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Het Bonifatius-Dorestadjaarprogramma staat op www.dorestadonthuld.nl/Bonifatius_agenda.html Hoogtepunt wordt de bijeenkomst op 28 mei om 15.00 uur in de Grote Kerk en aansluitend de onthulling van een monument op de Markt. Daarbij is iedereen welkom.

Andere onderdelen van het jaarprogramma zijn:

– ook op 28 mei de publicatie van het boek Bonifatius in Dorestad;

– op 5 juni (sterfdag Bonifatius) om 9.30 uur een Bonifatiusviering in de r.-k. kerk;
– vanaf 18 juni een expositie in Museum Dorestad;
– op 23 juni een avond rond de Bijbelteksten die Bonifatius citeerde;
– op 28 juni een dagprogramma van het Nederlands Dagblad met inleiding en rondleiding;
– op 1, 2, 8 en 9 juli wandeltochten over het traject Wijk bij Duurstede–Utrecht dat Bonifatius in 716 aflegde;

– op 9 juli in een benedictijner abdij bij Doetinchem een dag in het klooster als Bonifatius;
– op 10 september een workshop Gregoriaans zingen als Bonifatius;

– in september een avond over Bonifatius en vrouwen.

 

Wethouder Marchal sprak namens het college zijn grote waardering uit voor al degenen die zich voor dit jaarprogramma al hebben ingezet en hoopt er verschillende onderdelen van zelf mee te maken. Later dit jaar zullen alle straatnaamborden in de Heul worden vervangen en voorzien van verklarende onderschriften. Als voorbeelden van toelichtende teksten noemde hij: Badorf en Pingsdorf waren typen aardewerk die werden verhandeld in Dorestad; Birka was een plaats in Zweden waar Dorestad handel mee dreef; Frideburg was een inwoonster van Birka; en Harald was een Noormannenheerser over Dorestad. “Op deze manier gaat de Wijkse geschiedenis steeds meer leven. Onze geschiedenis is het waard om bij stil te staan en om verteld te worden. Dit project levert daar een mooie bijdrage aan”, aldus de wethouder.

Meer info: http://www.dorestadonthuld.nl/bonifatius.html

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

× Contact per whatsapp?