Workshop Gregoriaans zingen als Bonifatius

In het kader van Bonifatiusjaar 2019 is er op zaterdag 14 september te Wijk bij Duurstede vanaf 10.00 uur een workshop Gregoriaans zingen als Bonifatiusonder leiding van Ronald de Haan.

Hij zal kort iets vertellen over het gregoriaans en daarna met de deelnemers Gregoriaanse gezangen inleiden en instuderen, met medewerking van deSchola Cantorum Gregorianavan de Zalige Titus Brandsmaparochie uit Rhenen. De gezangen die worden ingestudeerd zijn de wisselende gezangen uit de Gedenkdag voor Bonifatius. Gregoriaanse zingen is een deels improviserende zangwijze, die een voortzetting was van het zingen in de Joodse synagogen.

Deze workshop tijdens Open Monumentendag vindt plaats in de rooms-katholieke kerk, Klooster Leuterstraat 35 te Wijk bij Duurstede. Om 15.00 uur geven de Schola en de deelnemers een openbare afsluiting, vrij toegankelijk voor publiek. Wilt u meedoen aan deze workshop, meldt u zich dan aan via rjadehaan@hetnet.nl.

Deelname kost € 10 pp,  incl. koffie, thee en Gregoriaanse gezangen op schrift, te betalen bij aankomst. Na aanmelding krijgt u de te zingen gezangen ook al per mail toegestuurd. Voor de lunch dient u zelf zorg te dragen. Inlichtingen: Kees Slijkerman, Tel. 0343-576946

Bonifatius kwam terug

Het is dit jaar 1300 jaar geleden dat de later wereldberoemd geworden monnik weer in regio Dorestad-Utrecht kwam, nu voor het eerst de naam Bonifatius dragend. Deze naam had hij op 15 mei 719 in Rome gekregen van paus Gregorius II. Drie jaar eerder – in 716 – had Bonifatius vanuit Engeland zijn eerste reis naar het vasteland van Europa gemaakt en kwam hij aan in Dorestad. Een historisch feit waardoor Dorestad en Bonifatius voortaan aan elkaar gekoppeld zouden blijven in de geschiedschrijving van Europa. Het was het begin van een carrière die hem de titel ‘grondlegger van Europa’ zou opleveren.

Zingend bidden was standaard voor Bonifatius en zijn medebroeders. Aangekomen in Dorestad in 716 ‘dankten zij God dag en nacht’, staat in de oudste levensbeschrijving van Bonifatius.

Redbad en Bonifatius

Het was in 716 zeer onrustig in Dorestad. Koning Radbod, in het Fries Redbad, was er weer tijdelijk de baas en had alle christelijke gebedsplaatsen verwoest. Bonifatius vertrok in 716 met veel waardevolle nieuwe informatie weer naar Engeland voordat de winter inviel. Toen in 719 hem het nieuws bereikte dat Radbod gestorven was en de Franken in regio Dorestad-Utrecht weer baas waren, besloot hij er weer heen te gaan. De volgens velen geflopte geruchtmakende spektakelfilm Redbad gebruikt wel losse gegevens uit de geschiedenis van Dorestad, Bonifatius en Radbod, maar geeft geen historisch betrouwbaar beeld. Dat was ook niet de bedoeling van de makers.

Meer over het Bonifatius-jaar: www.stucom.nl/bonifatius

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

× Contact per whatsapp?