Zaterdag 10 september 2016: Workshop Gregoriaans zingen als Bonifatius

In het kader van Bonifatius-Dorestadjaar is er op zaterdag 10 september in de katholieke kerk te Wijk bij Duurstede om 10.00 uur een Workshop Gregoriaans zingen met medewerking van de Schola Cantorum Gregoriana uit Wageningen. Iedereen kan zich aanmelden en meedoen. Om 15.00 uur is de afsluiting met een uitvoering, die voor iedereen vrij toegankelijk is.

 

Bonifatius zong elke dag samen met zijn medebroeders psalmen en andere gezangen. Zijn levensbeschrijving vermeldt dat zij, aangekomen in Dorestad in 716, dag en nacht God loofden en dankten. Dat ging in het Latijn op Gregoriaanse wijze, een deels improviserende zangwijze die een voortzetting was van het zingen in de Joodse synagogen. In de negende eeuw zijn die gezangen schriftelijk vastgelegd en ze worden nog altijd gezongen.

De leiding van de workshop op 10 september – tijdens Open Monumentendag – is in handen van dirigent Ronald de Haan. Over het ontstaan en de ontwikkeling van het Gregoriaans zal hij kort iets vertellen, waarna Gregoriaanse gezangen uit het getijdengebed worden behandeld en ingestudeerd: hymne, antifoon met psalm, Magnificat, het Salve Regina en meer. Adres: Rooms-katholieke kerk, Klooster Leuterstraat 35. Aanvang: 10.00 uur. Wilt u meedoen aan deze workshop, meldt u zich dan aan via rjadehaan@hetnet.nl. Deelname kost 10 euro pp,  incl. koffie, thee en Gregoriaanse gezangen op schrift, te betalen bij aanvang. Voor de lunch dient u zelf zorg te dragen. Om 15.00 uur vindt er een openbare afsluiting plaats, vrij toegankelijk voor publiek.

Inlichtingen: Kees Slijkerman, tel. 0343-576946

 

Meer activiteiten in het Bonifatius-Dorestadjaar: www.dorestadonthuld.nl/Bonifatius_agenda.html

 

Dit bericht staat ook op www.johannesdedoper.net/workshop-gregoriaans-zingen

 

PS

Professor Anton Vernooij heeft zich verdiept in de vraag wat Bonifatius heeft gebeden en gezongen. Daarover schreef hij een hoofdstuk in het boek ‘Bonifatius in Dorestad’ dat in 2016 is verschenen.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

× Contact per whatsapp?