Woord van de pastoor

Op weg naar Pasen…

Met Palmzondag begint de Goede Week. Dan zijn we op het laatste deel van onze Weg naar Pasen; Het grootste mysterie en feest wereldwijd van het Christendom. Maar wat een tijd en wat een situatie. Wie had dat ooit kunnen bedenken? Van de week werd bekend dat de kabinet de ‘Intelligente Lockdown’ verlengt en ondertussen weten we dat ook de kerken en de kerkelijke activiteiten tot 1 juni worden opgeschort of afgelast of, nou ja, zeg het maar.

We leven in een maatschappij waarin bijna het onmogelijke mogelijk is. En dan worden we angstig in de greep gehouden door een nietig klein maar leven bedreigend virus. Met al onze kennis en wetenschap en rijkdom is dit ons nu overkomen.

En dan Palmzondag. Ik kan het niet nalaten om toch een vergelijking te maken zonder de ernst van de crisis te willen bagatelliseren.

Palmzondag is een dag vol tegenstrijdigheden, een dag die ons uitnodigt om ook in de diepte van ons eigen hart te kijken. De Goede Week, die met Palmzondag begint, is de heiligste en voornaamste week van het jaar. In het evangelie wordt beschreven hoe Jezus als een koning (op een ezeltje) Jeruzalem wordt binnen gevoerd en de mensen juichen Hem toe; Hosanna, Zoon van David, Hosanna voor onze koning! En nog geen week later wordt er geroepen: Wij hebben geen andere koning dan de keizer, aan het kruis met Hem! Kennelijk zitten wij mensen zo in elkaar; vandaag dit en morgen dat.

Zodoende is Palmzondag ook een dag die ons een spiegel voorhoudt. De menselijke tegenstrijdigheid wordt ons in deze Goede Week duidelijk voor ogen gesteld. In deze CoronaCrisisTijd zien we ongelooflijk veel gebeuren. Mensen komen met nieuwe initiatieven en gaan anders om met zichzelf en met anderen en kijken met andere ogen… Deze crisis houdt ons ook een spiegel voor. Ze dwingt ons dat wij onze leefstijl onze ethiek en moraal onze keuzes voor mens en milieu heroverwegen…

Dat zouden we kunnen doen in het Licht van Pasen, in het Geloof dat ons ook in tijden van storm en crisis houvast wil bieden en liefde… hoe dan ook. Dat gun ik u en wens ik u van harte toe. Laten we zo op weg gaan naar Pasen.

Fred Hogenelst, pastoor

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.