Wij luidden de noodklok.

Rk Kerk in Wijk bij Duurstede luidde samen met Greenpeace de noodklok voor het klimaat

 Bijna vierhonderd klokken riepen minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat op tot actie

 Wijk bij Duurstede. De RK Kerk luidde  zaterdag 1 december met Greenpeace de noodklok voor het klimaat. Niet alleen in wijk bij duurstede, maar door het hele land werd letterlijk de noodklok geluid. Het is nu tijd om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Uit een recent klimaatrapport van de Verenigde Naties blijkt dat de opwarming van de aarde kan én moet worden beperkt tot 1,5 graad. Het verschil tussen 1,5 of 2 graden opwarming heeft desastreuze gevolgen voor de planeet. Vlak voor de internationale klimaattop in Polen werd daarom de noodklok geluid op bijna 200 plaatsen verspreid door heel Nederland. Zo werd een stevig signaal gegeven aan Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.

Twee voor twaalf

Met dit signaal roepen burgers door heel Nederland minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat op om een koploper te zijn op de klimaattop in Polen. De wereldwijde ambitie moet van 2 naar maximaal 1,5 graad opwarming van de aarde. Faiza Oulahsen van Greenpeace: “Het is 2 voor 12 voor het klimaat. Het is van essentieel belang dat Nederland maatregelen neemt om binnen de maximale opwarming van 1,5 graad te blijven. Dat halen we alleen als we onze CO2-uitstoot met 60% terugdringen in 2030. Dat betekent onder andere inzetten op zonne- en windenergie, onze bossen beschermen en de kolencentrales sluiten.”

Door het hele land

Van de Sint-Janskerk in Maastricht tot de Westertoren in Amsterdam. Van het carillon in de Grote Kerk in Enschede tot de klokken van één van de oudste kerken van Drenthe in Anloo. Om twee minuten voor twaalf werden er op bijna 400 plekken in heel Nederland de klokken geluid. Behalve kerken deden ook gemeenten, beiaardiers en moskeeën mee. In elke provincie in Nederland werd de noodklok geluid en zelfs buiten de landsgrenzen zijn de noodklokken te horen, zoals op carillons in Washington en Sint-Petersburg.

 

Ook in Wijk bij Duurstede luidde de noodklok op zaterdag 1 december van 11:58-12:00.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

× Contact per whatsapp?