Wat kom je hier doen, Bonifatius?

onbekend.jpg

Op 5 juni is in Wijk bij Duurstede in de verschillende kerken speciaal aandacht besteed aan Bonifatius, die in 754 op 5 juni bij Dokkum werd vermoord. 38 jaar eerder was hij in Dorestad  zijn missie op het vasteland van Europa begonnen, nu 1300 jaar geleden. 

Volgens pastoraal werker Laura de Vries, die de levensloop weergaf, is een van de meest zekere feiten uit Bonifatius zijn leven dat hij in Dorestad aan land ging. Pastor Nico Smit stelde Bonifatius ten voorbeeld omdat hij, net als Abram in de Bijbel, gehoor gaf aan een innerlijke roepstem  van de Eeuwige en zijn vaderland verliet. Zo kunnen ook wij aan die Stem gehoor geven en goede dingen gaan doen die we niet gewend zijn te doen. ‘Out of the box-denken’ en bijvoorbeeld een eenzame bezoeken of vrijwilligerswerk gaan doen.

Voor wie zich een ongeluk roeien
Ds. Piet de Jong preekte over de bijbeltekst die Bonifatius in zijn brieven en preken het meest heeft aangehaald, ‘zeg maar zijn mission statement.’  Daarin houdt Paulus de kern van het Evangelie voor: God wil dat alle mensen gered worden en tot kennis van de waarheid van Jezus komen. ‘Deze tekst zal Bonifatius aangehaald hebben als hem 1300 jaar geleden in Dorestad werd gevraagd: Wat kom je hier doen? Alle mensen wil God redden, niet alleen mensen in de kerk, ook die zich een ongeluk roeien in hun levensbootje. God wil niet dat je leven een puinzooi is.’ Aldus ds. De Jong, een van de auteurs van het boek  Bonifatius in Dorestad, dat nu in de boekhandel te koop is. 23 juni om 20.00 uur is ds. De Jong in de Open Hof (Kerkstraatje 4, Wijk bij Duurstede) te horen over Bonifatius en zijn brieven. Toegang vrij.

In de reliëfsteen
Over het Bonifatiusmonument dat 28 mei is onthuld schrijft ds. De Jong in zijn  eigen nieuwsbrief: ‘Ik kan maar geen genoeg krijgen van de mooie reliëfsteen in de muur van de Grote Kerk. Als ik over de Markt kom dan trekt de steen me onwillekeurig de hoek in en moet ik weer even kijken. Je ziet steeds meer. Een grote wijsvinger waarmee Bonifatius (net als Johannes de Doper, waar de Wijkse kerkgebouwen naar genoemd zijn) Jezus aanwijst als het Lam van God. De Bijbel ligt open. Het kruis is rustig en bescheiden. En er is meer. De beeldhouwer zette er drie dieren op. Rechts in de hoek naast de vrome Godlovende vrouw ligt een hond, teken van trouw. En midden in het scheepje van Bonifatius – wie steekt daar zijn kop naar boven? Dat is een schaap, of liever een lam. En meteen ernaast zie je ook nog het kopje van een duif. Bonifatius is niet vertrokken zonder Lam en Duif. Ze waren aan boord: Jezus het Lam van God en de duif van de heilige Geest. Je moet er een beetje naar zoeken, want het wemelt van mensen die bezig zijn met roeien, geld tellen, handel drijven en weet ik niet wat. Het is net Wijk bij Duurstede. Naar het Lam en de duif moet je zoeken in ons stadje. Maar ze steken hun kop naar boven, waar de Bijbel open ligt en gelovig gerekend wordt met de trouw van God. Wat een mooie steen! Ik loop er steeds weer even langs. Een aanrader.’

Beide kerkdiensten van 5 juni 9.30 uur en 9.15 uur zijn terug te horen op www.kerkomroep.nl.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

× Contact per whatsapp?