Wandelroute rond Maria Magdalenaklooster in Wijk bij Duurstede

Met de nieuwe brochure Stiltetuin De Kloosterhof in de hand is een eenvoudige wandeling van 800 meter te maken over en rondom het terrein van het voormalige Maria Magdalenaklooster in Wijk bij Duurstede.

De brochure vertelt kort iets van de geschiedenis van dit klooster. Het is op Hemelvaartsdag 1401 plechtig ingewijd door de Utrechtse hulpbisschop Hubertus Schenck, lid van de orde van de dominicanen. De bouw is gefinancierd door Willem van Abcoude en Duurstede, die toen over Wijk bij Duurstede regeerde. In het klooster woonden zusters dominicanessen. Achter de hoge dikke kloostermuur konden ze in alle rust bidden en werken. Aan die rust kwam twee eeuwen later een einde toen in 1578 vijandige krachten een bres in de muur maakten, op de plaats waar nu Grieks restaurant Mazí-Ma is gevestigd. Door die bres kreeg de Leuterstraat een directe verbinding met de toegangsweg naar het klooster en ontstond de Klooster Leuterstraat. De nieuwe overheid bepaalde in 1583 dat er geen nieuwe zusters meer bij mochten en gaf de gebouwen een andere bestemming.

Wat er nu nog te zien is

Van het eeuwenoude kloostercomplex tussen Kerkstraatje en Wildemansteeg zijn nog een keldergewelf overgebleven (niet publiek toegankelijk) en een groot stuk van de dikke muur die dit slotklooster heeft omringd. Deze buitenmuur is te bewonderen in stiltetuin De Kloosterhof. Het grote Komt-allen-tot-Mij-kruis hangt er aan. De Kloosterhof is vrij toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. Een bijzonder plekje midden in de oude binnenstad, naast de katholieke kerk. Je kunt er, zo staat in de brochure te lezen, ‘rondkijken, zitten, stil zijn, bezinnen en bidden. De tuin herinnert aan de geschiedenis van het christendom in Dorestad en Wijk bij Duurstede en aan de betekenis van het geloof in Jezus voor de mensen van vandaag.’ De brochure vermeldt ook dat op ditzelfde terrein nog andere zusters hebben geleefd en gewerkt: de Zusters van Liefde, die zich van 1858-1956 hebben ingezet voor de ouderenzorg en het onderwijs in Wijk bij Duurstede.

De brochure is gratis af te halen in de VVV en in de Mariakapel van de katholieke kerk en te downloaden van www.johannesdedoper.net/kloosterhof, een website met nog veel meer achtergrondinformatie. Ook

Kees Slijkerman

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

× Contact per whatsapp?