Waar eten, slapen, zich wassen?

Christelijke naastenliefde
Kerkelijke leiding en particulieren gingen de nood te lijf, gedreven door de geest van christelijke naastenliefde. Zo ontstonden de diaconieën. Dit waren vestigingen waar voedsel werd uitgedeeld, er vond medische en hygiënische opvang plaats, soms was er een badinrichting te vinden, verblijfsmogelijkheid werd geboden aan daklozen. Iedere diaconie had een eigen bedehuis. Een aantal van deze bedehuizen bestaan nog steeds en zijn nu beroemde, oude kerken (bijvoorbeeld Santa Maria in Cosmedin, San Giorgio, SS. Cosma e Damiano) Ze herinneren aan de hulpverlening die eeuwenlang vanuit deze plekken plaatsvond voor de verarmde bevolking, behoeftigen en zwervers.
In het huidige Rome is het niet veel anders dan eeuwen geleden. Naast de talrijke pelgrims loopt er een leger van zwervers en bedelaars rond. Vele Romeinen zelf kunnen moeilijk rondkomen zonder assistentie. Parochies en religieuze gemeenschappen stellen een lokaal, een spreekuur, goederen en vrijwilligers ter beschikking om – naast wat de stadsgemeente doet – voor opvang te zorgen. Twee organisaties van kerkelijke komaf zijn niet meer weg te denken als het gaat om hulpverlening aan kanslozen: Caritas Roma en de St. Egidiusgemeenschap.

‘Maaltijden op straat’
Voor me ligt het boekje ‘Dove mangiare, dormire, lavarsi’ van 2007 (Waar eten, slapen, zich wassen). Ieder jaar geeft de St. Egidiusgemeenschap dit boekje opnieuw uit. Een groot aantal adressen van allerlei type staat erin, nuttig voor hulpzoekers én hulpverleners. De adressen op de eerste bladzijden spelen in op de meest concrete nood: waar een maaltijd, waar een slaapplek, waar een douche te vinden? Een tabel, geheten ‘maaltijden op straat’, laat voor elke dag van de week zien wélke parochie, religieuze communiteit of andere groepering wáár (vooral bij de stations) in de avond maaltijden verstrekt aan de zwervers.
Het gezegde uit het Evangelie blijft al te waar: armen zult ge altijd bij u hebben. Toen en nu: nog steeds klopt de H. Familie aan en vraagt om onderdak.

padre Timoteo o.p.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

× Contact per whatsapp?