Laatste lezing in Bonifatiusjaar

Lezing historische Kring ‘ Tussen Rijn en Lek’

Op donderdagavond 15 december 2016 organiseert de historische kring Tussen Rijn en Lek in Werkhoven een lezing over ‘Hoe Wynfried-Bonifatius naar Dorestad kwam en wat zijn erfenis is voor de Lage Landen’. Dit zal zijn in het Wapen van Werkhoven, Herenstraat 31 te Werkhoven. Toegang is gratis. Aanvang 20.00 uur. Dit is de laatste lezing in het project Bonifatius-Dorestad-1300-jaar.

De lezing wordt gegeven door twee leden van het Comité Bonifatius-Dorestad. Over ‘De monnik die in 716 naar Dorestad voer’ spreekt Kees Slijkerman, voorzitter van het comité Bonifatius-Dorestad, actief in de R.-k. Kerk en in de oecumene in Nederland en Wijk. Over ‘Bonifatius en de kerstening van Europa’ spreekt ds. Pieter L. de Jong, predikant in de Hervormde Gemeente te Wijk bij Duurstede, landelijk bekend als schrijver en boeiende spreker. Beiden schreven ook een hoofdstuk in het boek Bonifatius in Dorestad.

In 716 zette Bonifatius (673-754) vanuit Zuid-Engeland, voor het eerst een voet op het vasteland van Europa, in Dorestad / Wijk bij Duurstede ‘waar hij een tijdje vertoefde’. Wat deed hij hier en wat dreef hem? Wat leverde die eerste reis op? De historische bron meldt ‘grote onrust onder de bevolking’ en ‘door de vervolging van Radbod waren de geestelijken uiteengejaagd’. Was die reis een teleurstelling of een vruchtbare verkenningstocht? Hoe vaak kwam hij nog terug in Dorestad?

In 718 werkte hij weer in deze regio, waarvan Dorestad verreweg de grootste ‘stad’ was. Het had een haar gescheeld of hij was bisschop van Utrecht geworden. Echter, zijn ambities reikten veel verder. Voor hem was heel Europa de akker van God. Daarop was Utrecht maar een kleine stip. Vandaar dat hij de landen van Europa doorreisde, overal het evangelie verkondigde en heel veel energie besteedde aan een goede organisatie van kerken, parochies en dorpsgemeenschappen. Ook zette hij zich in voor culturele ontwikkeling en regulering van feodaal denkende bestuurders en bisschoppen. Je zou hem de eerste echte Europeaan kunnen noemen met wiens hulp de weg gebaand werd voor Karel de Grote. In 754 werd hij vermoord in de buurt van Dokkum. Zat daar een plan achter en kwam er ook niets uit voort?

Op 15 december is veel meer over hem te horen. Aan Bonifatius heeft Europa veel te danken, ook onze lage landen. Dat geldt voor alle gezindten. U bent welkom vanaf 19.30 uur. De lezing begint om 20 uur.

Meer: www.dorestadonthuld.nl/bonifatius.html en www.kcv-net.nl/kcv/a/4093

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

× Contact per whatsapp?