Klimaat, ook jouw probleem? Slaapplaatsen gezocht.

Klimaatstakers lopen 120-kilometer-lange stakingsmars van Wageningen naar Den Haag

‘March for Future’ voor een goed en rechtvaardig klimaatbeleid

Van 20 tot en met 27 september staken vijf Nederlandse scholieren van hunonderwijs en doorkruisen te voet Nederland. Tijdens deze ‘March for Future’ roepen ze op tot een goed en rechtvaardig klimaatbeleid. Ook gaan ze onderweg in gesprek over de urgentie en benadrukken met hun actie de ernst van de klimaatcrisis. De wandeltocht eindigt vrijdag 27 september om 13.00 in Den Haag bij de nationale klimaatstaking. Ze moedigen iedereen aan om hen op die dag te vergezellen en ook het werk neer te leggen.

DE KLIMAATSTAKERS

Klimaatstakers Jesse (14 jaar), Lola (15), Linda (18), Dana (17) en Ianthe (16) starten op 20 september met een 8-daagse staking door van Wageningen naar Den Haag te lopen. De stakers vrezen dat zij zonder grootschalige verandering, in de toekomst opgescheept zitten met een wereld vol natuurrampen, droogte en voedselschaarste. Ianthe (16) geeft aan: “Ik mis misschien een week school, maar dat is niet het einde van de wereld”. Waarop Dana (17) aanvult met: “Mijn toekomst is het waard om voor te vechten”.

MARCH FOR FUTURE

Daarom deze ‘March for Future’ die plaatsvindt met maar één doel en dat is om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis en om beleid te eisen voor een veilige toekomst voor de jongere generaties. De ‘March for Future’ staat niet op zichzelf. In meer dan 150 landen over de hele wereld nemen mensen tussen 20 en 27 september deel aan klimaatstakingen. Op 23 september vindt de VN klimaattop plaats waar gesproken wordt over de maatregelen die genomen moeten worden. Door middel van de stakingen wil men wereldwijd laten zien dat het geen zin heeft om te werken of naar school te gaan zolang de klimaatcrisis niet wordt aangepakt door overheden en het bedrijfsleven. Ook het afgelopen jaar hebben wereldwijd al miljoenen jongeren deelgenomen aan de bekende vrijdagstakingen. Ondanks al deze inspanningen ten spijt is er nog steeds geen eerlijk en goed klimaatbeleid,.

20 KM LOPEN ÉN HUISWERK

Daarom lopen de klimaatstakers van Wageningen naar de nationale klimaatstaking in Den Haag. Onderweg  gaan ze met zoveel mogelijk mensen in gesprek over de klimaatcrisis en roepen iedereen op voor de nationale klimaatstaking op 27 september. Er  wordt  overnacht en gegeten bij lokale sympathisanten, ook zullen er andere middelbare scholen en (groene) buurtinitiatieven worden bezocht, én er zal natuurlijk gelopen worden, ongeveer 20 kilometer per dag. Ondanks dat de schoolbanken verlaten worden, blijven de schoolboeken dichtbij. De scholieren zullen iedere dag ook een moment nemen om hun huiswerk te maken.

De mars mondt uit  in de landelijke klimaatstaking op 27 september in Den Haag. Waar iedereen, jong en oud, samenkomt om hun eis te laten horen voor directe actie en klimaatrechtvaardigheid.

De scholieren komen op 21-9 aan in Wijk bij Duurstede en vertrekken op zondag 22-9 weer naar Houten. Ze zoeken nog een paar slaapplaatsen. Wil je je steentje bijdragen en een of twee een slaapplaats (en avondeten en ontbijt) aanbieden? Heel graag, neem even contact op met Frans Bosman (Frans@jddoper.nl).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.