Brief van de Bisschoppen: Verenigd in gebed voor de vrede

Afgelopen 13 oktober is het 100-jarig jubileum van de verschijningen van de Heilige Maagd Maria in Fatima (Portugal) beëindigd. De oproep van Maria om in het bijzonder de rozenkrans te bidden tot intentie van de vrede, is dat echter niet. Integendeel, haar oproep is zeker ook in de wereld van onze dagen van zeer actuele betekenis.

Als bisschoppen van Nederland willen wij in het jaar 2018 daarom – verenigd met alle katholieken in onze bisdommen – elke maand op een speciale dag de rozenkrans bidden tot intentie van de vrede in de wereld; dat God deze zal geven en dat Hij – indachtig een gebed van de Heilige Franciscus van Assisi (+ 1226) – onszelf tot een instrument van Gods vrede maakt. Het zou bijzonder mooi zijn als gelovigen daarvoor bijeenkomen en – zeker ook als u alleen bent – dat u weet dat u dit gebed bidt in vereniging met velen.

Wij weten ons hierbij geïnspireerd door onze paus Franciscus die op 8 oktober 2016 tegen delegaties uit Mariabevaartsoorden heeft gezegd zo vaak mogelijk de rozenkrans te bidden, omdat dit gebed ons helpt de aanwezigheid van Christus in ons leven te kunnen herkennen. Zijn aansporing sluit aan bij de Heilige Paus Johannes Paulus II die in zijn apostolische brief Rosarium Virginis Mariae (16 oktober 2002) schreef: “Het rozenkransgebed, hoezeer hij ook betrekking heeft op de Maagd Maria, is eigenlijk een gebed dat ten diepste verband houdt met Christus. In de soberheid van zijn onderdelen heeft het gebed de diepgang van de volledige boodschap van het Evangelie, waarvan het tegelijkertijd ook een samenvatting is, in zich verenigd.”

De dagen waarop wij verenigd met u in 2018 de rozenkrans tot intentie voor de vrede zouden willen bidden zijn:

1 Januari – Hoogfeest Heilige Moeder van God en Wereldgebedsdag voor de Vrede

2 Februari – Feest Opdracht van de Heer (Maria Lichtmis)

19 Maart – Hoogfeest Heilige Jozef, Bruidegom van de Heilige Maagd Maria

9 April – Hoogfeest Aankondiging van de Heer (Maria Boodschap)

(In 2018 valt dit hoogfeest niet op 25 maart, omdat het dan Palmzondag is.

Het wordt verplaatst naar de eerste dag na het octaaf van Pasen)

31 Mei – Feest Bezoek van de Heilige Maagd Maria aan Elisabeth

9 Juni – Gedachtenis Onbevlekt Hart van Maria

7 Juli – Gedachtenis Heilige Maagd Maria, Zoete Moeder van Den Bosch

15 Augustus – Hoogfeest Maria Tenhemelopneming

8 September – Feest Maria Geboorte

7 Oktober – Gedachtenis Heilige Maagd Maria van de Rozenkrans

1 November – Hoogfeest Allerheiligen

8 December – Hoogfeest Onbevlekte Ontvangenis van de Heilige Maagd Maria

Als bisschoppen vertrouwen wij op de kracht van het gebed, in het bijzonder dat van de rozenkrans, juist ook in vereniging met Maria en met velen in ons land en overal ter wereld. Vanwege de noodzaak om God – volgens een woord van de Heilige Johannes Paulus II in bovengenoemde brief – “het geschenk van de vrede” af te smeken, roepen wij u op om met ons daartoe te bidden.

De R.-K. Bisschoppen van Nederland

Utrecht, 14 november 2017

 

Handleiding Rozenkrans bidden.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

× Contact per whatsapp?