Bonifatius-Dorestadprogramma 28 mei 2016

De sprekers op zaterdagmiddag 28 mei in het kader van Bonifatius –Dorestad 1300 jaar gaan duidelijk maken waarom Bonifatius zoveel aandacht krijgt. De bijeenkomst is in de Grote Kerk aan de Mark in Wijk bij Duurstede en begint om 15.00 uur. Iedereen is welkom. Toegang is gratis.

 Over de Europese betekenis van Bonifatius geeft mgr. Th.C.M. Hoogenboom, hulpbisschop van Aartsbisdom Utrecht, een korte krachtige lezing.  De hoogste bestuurder van de Protestantse Kerk in Nederland, scriba dr. A.J. Plaisier, zal bondig uiteenzetten wat we kunnen met het evangelie dat Bonifatius hier bracht en hoe het 13 eeuwen lang invloed heeft gehad in Nederland.

Burgemeester T.R. Poppens van Wijk bij Duurstede gaat eerst alle aanwezigen welkom heten. Daarna zingt een koor zoals Bonifatius met zijn medebroeders ongeveer gezongen zou kunnen hebben toen hij in Dorestad was: psalmen zingen op gregoriaanse manier.

Ds. Piet L. de Jong vertelt in het kort de belangrijkste historische feiten aangaande Dorestad in 716, Bonifatius en koning Radbod. Die historische ontmoeting tussen de Engelse missionaris en de Friese koning Radbod – die in 716 weer de baas was in Midden-Nederland – wordt nagespeeld door Jacques van der Laak en Aart Molendijk.

Boek en monument

Voordat alle aanwezigen naar buiten gaan, biedt auteur Luit van der Tuuk de ‘eerste exemplaren’ van het boek Bonifatius in Dorestad aan aan de hoogwaardigheidsbekleders die getuigen zullen zijn bij de onthulling van het monument: commissaris van de Koning W. van Beek, burgemeester T.R. Poppens, burgemeester D. Wehner van Fulda (waar Bonifatius begraven ligt), twee wethouders uit Dokkum (waar Bonifatius vermoord is), scriba A.J. Plaisier en bisschop Th.C.M. Hoogenboom.

De scriba en de bisschop onthullen samen het monument. Deze handeling staat symbool voor het feit dat de beide kerken een gemeenschappelijk  verleden hebben. Harmonie Concordia gaat de onthulling muzikaal omlijsten. Deze onthulling is om 16.00 uur. Ook hierbij is iedereen van harte welkom.

Het monument in de buitenmuur van de Grote Kerk, gemaakt door beeldhouwer Serge van Druten, is een blijvende herinnering aan de komst van Bonifatius naar Dorestad in 716.

Voorprogramma

Voorafgaand aan de bijeenkomst kan iedereen al vanaf 14.30 uur in de Grote Kerk het nieuwe boek Bonifatius in Dorestad kopen en laten signeren door auteur Luit van der Tuuk. De buitenlandse en andere officiële gasten krijgen vooraf van het gemeentebestuur een lunch aangeboden. Onder hen ook leden van het Vriendschapscomité Dokkum-Crediton-Fulda.

Meer: www.dorestadonthuld.nl/Bonifatius_agenda.html

Organisatie: Comité Bonifatius-Dorestad-1300-jaar

Comitéleden: Kees Slijkerman, voorzitter; ds. Piet L. de Jong, predikant in Wijk bij Duurstede; VVV-gids Hans Liefhebber; pastor Nico Smit; gemeenteraadslid Gerrit Taute en Luit van der Tuuk, conservator van Museum Dorestad. Adviseurs: Wijnand Eissens, voorzitter VVV Wijk bij Duurstede; Ton Gelok, archivaris van de Grote Kerk; Ad van Bemmel, sociaal geograaf.

Met dank aan de sponsors: Wijkse Stichting, Prins Bernard Cultuurfonds Utrecht, kfHeinfonds, Willem van Abcoude Stichting, Ondernemersfonds Wijk bij Duurstede, Gemeente Wijk bij Duurstede, Rooms-katholieke Parochie Paus Johannes XXIII en Geloofsgemeenschap Johannes de Doper, Hervormde Gemeenten Wijk bij Duurstede, Nederlangbroek en Overlangbroek, Protestantse Gemeenten Wijk bij Duurstede en Cothen, Beheercommissie Kerkelijke Gebouwen, Rabobank Krommerijnstreek, Wijkse Klokkenluidersgilde en Boekhandel Pettinga.

Contact: bonifatius.dorestad@gmail.com, tel. 0343-576946

Website: www.dorestadonthuld.nl/bonifatius.html

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

× Contact per whatsapp?